Med je zázrak zázrakov

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Med je zázrak zázrakov

Med je liek liekov, ale je aj neoddeliteľnou súčasťou aj kuchyne. Ak by ste chceli s určitosťou zistiť, či med, ktorý ste kúpili je naozaj pravý. Máme pre vás zopár trikov, ktorými môžete aj vy sami urobiť test jeho pravosti.

1. Čítajte zloženie na obale
Je to najjednoduchší spôsob ako zistiť, či je med prírodný alebo či obsahuje ďalšie prísady. Výrobca by mal podľa slovenských, aj európskych predpisov uvádzať presné zloženie výrobku.

2. Prírodný med nie je lepkavý
Ak chcete otestovať pravosť musíte trieť malého množstva medu medzi prstami. Prírodný med sa vpije do pokožky. Ak vám po chvíľke ostanú lepkavé prsty znamená to, že med obsahuje umelé sladidlá alebo cukor.

3. Karamelizácia
Dajte zopár lyžíc medu do misky a tú na chvíľu do mikrovlnky. Prírodný med by mal skaramelizovať. Ak je počas výroby upravovaný, v mikrovlnke sa naplní množstvom bubliniek.

4. Test s papierom
Pokvapkajte čistý papier pár kvapkami medu. Ak papier nezačne med prepúšťať, znamená to, že je pravý. Falošný začne po krátkej chvíli prenikať papierom, pretože okrem iného obsahuje aj vodu.

5. Včelí trik
Mravce sa vyhýbajú prírodnému, včelami vyrobenému medu. Dajte teda trochu medu na zem. Ak priláka mravce, určite nie je prírodný.

6. Med a voda
Toto je asi najjednoduchší spôsob ako zistiť, či je med pravý alebo nie. Ak dáte do vody prírodný med, stvrdne. Falošný med sa vo vode jednoducho rozpustí.

7. Bodanie v ústach
Prírodný med môže po chvíli spôsobiť na jazyku mierny zápal alebo bodavý pocit. Falošný med tieto vlastnosti nemá.

8. Med na krajci chleba
Rozotrite trocha medu na krajec chleba. Ak stvrdne, je prírodný. Falošný med povrch chleba iba zvlhčí, pretože obsahuje vodu.

9. Vaječné žĺtka
Zmiešajte surové vaječné žĺtka s malým množstve medu. Ak je med prírodný, žĺtka budú vyzerať ako keď sú uvarené.

10. Kryštalizácia
Prírodný med po istej dobe skryštalizuje. Falošný med ostane stále v tekutej forme podobne, ako aj sirup po dlhšom čase.

Ak máte aj vy nejaké tipy, pošlite nám ich na adresu varenypeceny@markiza.sk

Na videu hovorí o kvalite medu, druhoch a výbere Filip Grgula.

Zdroj: redakcia, foto: shutterstock.com, TASR
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia