Maslo - kráľ medzi tukmi

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Maslo - kráľ medzi tukmi

Maslový rožtek so šunkou alebo lekvárom. Túto kombináciu si určite pamätáte z detstva, či školských čias. Dnes je svet zaplavený rastlinnými maslami, ale skutočné maslo je skutočné maslo.

Ak si ho kupujete v obchode, musí mať minimálne 80 percent tuku a 20 percent tvoria iné zložky (voda a množstvo sušiny z odtučného mlieka) . Najideálnejšie na varenie, nátierky, či na chlebík je s hodnotou 82 percent mliečneho tuku. Môžete ho kúpiť aj s menším percentom.

Je to v skutočnosti mliečny tuk so zvyškami cmaru, vody a mliečnych častí. Vyrába sa mútením smotany, ktorú získame odstredením z kravského mlieka. Pred stĺkaním sa smotana pasterizuje (zohreje na cca 95°C), aby sa zničili choroboplodné zárodky.

Zdravie a skladovanie masla

Maslo je významná zložka pre naše zdravie. Je ľahko stráviteľné a cennejšie ako ostatné tuky. Hlavne pre obsah vitamínov A a D.

Nemusí byť v chladničke, hlavne v zimných i jarných mesiacoch. Keď teplomer atakuje horúčavy, môže sa pokaziť.

Ak je dobré, malo by mať príjemnú orieškovo-mliečnu vôňu a chuť; nesmie byť štipľavé ani kvasnicové, teda nesmie smrdieť.

Pokojne ho môžete dať zamraziť, vôbec mu to neuberie na kvalite. Napríklad ak je v obchode akcia a chcete si kúpiť viac štvrtiek.

Naše staré mamy používali pri receptoch rôzne slová na množstvo masla ako ingrediencie.

¼ - je 250 g (do 1 kg sa zmestia štyri kocky)
1/8 – je 125 g
1/2 – tú vám voľakedy v obchode odkrojili, záviselo od celkového objemu balenia

Dnes dostanete kúpiť maslo v rôznych objemoch, dokonca aj 100 g; niektoré majú na alobale aj vyznačené čiarky s hmotnosťou, aby ste z maslovej kocky iba odkrojili a nemuseli vážiť.

Maslo v kuchyni nič nenahradí

Je výborný pomocník pri výrobe nátierok, plniek, krémov, omáčok, či na vymastenie plechu. A nič ho nenahradí. Ak máte v recepte napísané maslo, musíte ho použiť, pretože stužený tuk ho nenahradí.

Pridanie čajovej lyžičky pred dokončením zeleninovej polievky, či omáčky zjemní chuť jedla.

Môžete si vyrobiť viac „ochutených“ masiel a použiť ich na ozdobu, či ako základ pre studenú kuchyňu.

Nie je vhodné na vyprážanie mias, dá sa však pridať pre chuť do oleja. Ideálne je na cestoviny, na prípravu zeleniny v akejkoľvek forme – dusenej, pečenej, grilovanej.

Ochutené maslo

Vedeli ste, že si môžete vyrobiť viacej druhov ochuteného masla. Ak si urobíte viac druhov, ako sme už písali, pokojne ho dajte do mrazničky. Potom ho môžete použiť ako ozdobu.

Bylinkové maslo – môžete si ho vyrobiť z čerstvých byliniek, resp. dať bylinkové korenie. Podľa vlastnej chuti. Slúži ako základ na nátierku pre rozličné chuťovky.

Kari maslo – je žlté, má korenistú chuť a môžete ho použiť ako ozdobné kari

Kečupové maslo – je to základná nátierka na rôzne chuťovky

Chrenové maslo – základná nátierka na chlebíčky s údeným mäsom alebo ním plníme plátky údeného mäsa

Sardelové maslo – ma typickú rybaciu chuť a môžeme ho natrieť na jednohubky, resp. použiť ako základný náter na roládu z lístkového cesta alebo ním ozdobujeme rozličné studené údeniny

Petržlenové maslo – má jemnú chuť; je to základ pre rozličné druhy chlebíčkov a chuťoviek. Ak nemáte doma petržlen, môžete ho nahradiť zelerovou alebo pažítku.

Cesnakové maslo – je to základ na rozličné obložené chlebíčky a jednohubky so zeleninou alebo syrom.

Rovnako si môžete urobiť dopredu aj syrové alebo horčicové maslo, ktoré môžete použiť ako základ na chlebíčky alebo chuťovky.

Nemáte váhu? Stačia lyžičky a pohár

Čo (ne)patrí do chladničky? I. časť

Čo (ne)patrí do chladničky? II. časť

Zdroj: redakcia, wikipedia.com, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia