Gazdinky, tu je pre vás 15 rád o octe

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Gazdinky, tu je pre vás 15 rád o octe

Ocot – tak tento osempercentný vodný roztok kyseliny octovej určite nechýba na žiadnom stole vo svete. Je výrazne kyslý a poriadne zapácha.
Používa sa na dochucovanie jedál, ale naše staré matere poznali jeho široké využitie. Veď kto by si nedal od nich zavárané kyslé uhorky, či hríby. Tu tiež nemôže chýbať ocot.

Na Slovensku môžete kúpiť viacero druhov, no azda najznámejšie vínne octy sú z hrozna a jabĺk, ale samozrejme nemôžeme opomenúť typické talianske Aceto Balsamico.

Nasledovné rady nám poslala čitateľka na adresu varenypeceny@markiza.sk . Ak máte aj vy niečo podobné, napríklad s citrónmi alebo so sódou bikarbónou, alebo inými vecami, môžete nám ich poslať na túto adresu. Radi ich uverejníme.

Rady pre domácnosť, kde využijete ocot

1. Odtok – ocot a jedlá sóda čistí a odstraňuje zápach. Lievikom nasypeme do odtoku pol šálky sódy a potom šálku octu. Keď prestane peniť, prepláchneme horúcou vodou a po 5 minútach prepláchnuť studenou vodou. Ak odtok zle odteká pol šálky soli a 2 šálky vriaceho octu + potom voda.

2. Biely vínny ocot odstraňuje plesne.

3. Cenovky a etikety z fliaš odstránime octom.

4. Čistí chladničku ak v nej máte smrad môžete tam nechať špongiu s octom alebo tanierik s pomletou kávou.

5. Očistenie mikrovlnnej rúry - šálka vody a štvrť šálky octu – variť 5 min. Keď vychladne, namočiť tam špongiu a umyť.

6. Mastné škvrny na sporáku a obkladačkách umyť neriedeným octom. Potom pretrieť čistou vodou.

7. Riad - 3 lyžice octu dať do prípravku na umývanie riadu.

8. Do panvice - dať 2 šálky octu a 10 min. povariť. Nebude sa pripekať.

9. Odstráni mastnotu na variči a v rúre.

10. Očistí otvárače na konzervy a škvrny na riade – aj sklenenom. Aj termosku.

11. Keď sa dusí mäso, do vody pridať pár lyžíc jablčného octu – nezrazí sa.

12. Pár kvapiek dať do vody, v ktorej sa varia vajcia.

13. Škvrny z ovocia zmiznú z rúk po umytí octom.

14. Zaváranie je jednou z foriem, ako si uchovať dobrôstky k obedom po celý rok. Ale najmä keď nemáme čerstvú zeleninu.

15. Ocot je neodmysliteľný pri zaváraní. Ak chcete, aby jablká nehnedli, tak do misky, kde ich ukladáde, ho nelelete. Stačí pár kvapiek.

16. Neriedený jablčný ocot dať na starecké škvrny a nechať pôsobiť 10 minút – oblednú.

17. Pozor, jablčný ocot nepoužívať na pranie!

Zdroj: redakcia, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia