10 vychytávok, ako udržať potraviny čerstvé

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

10 vychytávok, ako udržať potraviny čerstvé

Ľudia vyhodia takmer štvrtinu jedál a nápojov, ktoré si kúpia. A dôvod? Niektoré potraviny sa totiž rýchlo kazia a je zložité udržať ich čo najdlhšie čerstvé. Vyskúšajte si naše tipy, ktoré sa vám možno hodia.

Cibuľa a cesnak

Uskladnite ich v dierkovaných papierových vrecúškach a nesplesnivejú vám. Zaručene ich budete mať čerstvé minimálne dva mesiace.

Čerstvé ovocie

Umyte čerstvé ovocie v octovej vode. Odstránite tak plesňové spóry a zostatky pesticídov. Ale rovnako dobre účinkuje aj teplá voda.

Avokádo

Rozkrojené avokádo skladujte s kúskami cibule. Síra z nej zaistí, že vám nezhnedne. Môžete ho pokvapkať pár kvapkami jablkového muštu.

Bylinky

Urobte si kocky bylinkového masla, pretože čerstvé sa rýchlo kazia. Nasekajte ich a zmiešajte s rozpusteným maslom a olivovým olejom. Zmes potom prelejte do formičiek na ľad a zabezpečíte si tak perfektné porcie pre budúce varenie.

Lúpanie manga

Olúpte mango pomocou pohára. Vyvarujete sa tak ulepeným prstom a ani kúsok tohto šťavnatého ovocia nevyjde nazmar.

Banány

Zabaľte vršky do plastovej fólie, pretože vydržia o 3 – 5 dní dlhšie ako obvykle.

Zeler a brokolica

Zabaľte stopkový zeler do alobalu a vydrží vám až mesiac. Rovnako postupujte aj pri brokolici.

Majonéza

Do skoro prázdneho pohára od majonézy pridajte olej, ocot, bylinky a ďalšie korenia a zatrepte. Získate tak rýchly krémový dresing na šalát a navyše, pohár ostane čistý a môžete ho recyklovať.

Čo so zvyškami zeleniny?

Nechajte znovu vyrásť pôvodnú rastlinu zo zvyškov a odrezkov. Existuje vyše 20 druhov zeleniny, byliniek a niektorých druhov ovocia, ktoré vám znovu narastú. Ako príklad uvádzame petržlen. Keď odkrojíte koniec, tam kde bola vňať, a dáte ho do vody, za niekoľko dní budete mať novú čerstvú vňať.

Chladnička

Na udržanie konštantnej teploty v chladničke použite vodu. Zakaždým keď otvoríte dvere chladničky, prenikne dovnútra zvonku teplý vzduch.

Ak máte v chladničke dostatok priestoru, kde sa môže teplý vzduch udržať, dávate tak šancu baktériám, aby si „sadli“ na vaše jedlo. Vyplňte preto prázdny priestor nádobami s vodou, aby ste zabránili výkyvom teplôt.

A čo je najdôležitejšie – ušetríte energiu, pretože spínač na chladničke sa nebude tak často zapínať na ideálnu teplotu 4 °C

Informácie sme čerpali z viacerých zdrojov, vrátane lidovky. cz.

Zdroj: redakcia, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia