Tipy na nadýchané cesto

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Tipy na nadýchané cesto

Je po Vianociach, ale nič nebráni tomu, aby ste piekli aj cez rok. A tak vaša rúra „nezaspí“ a bude v permanencii.  Na miesenie nepotrebujete ruky, môže to za vás urobiť aj kuchynský robot, cesto na koláč, či iné ingrediencie. Pripravili sme pre vás pár rád a nápadov, ako nepokaziť sladké prekvapenie.

Cesto a použitie vajíčok do koláčov

- všetky ingrediencie, ktoré do cesta pridávame, musia mať rovnakú teplotu
- ak nám cesto počas pečenia viditeľne hnedne, prikryjeme ho alobalom
- vymiešaných žĺtkov s cukrom bude viac, keď do zmesi pridáme 3 až 4 polievkové lyžice vlažnej vody
- bielka sa nám dobre vyšľahajú vtedy, keď budú studené
- metličky od šľahača a misku, v ktorej budeme šľahať sneh, treba dôkladne vyčistiť. Pomôže nám aj miska potretá citrónovou šťavou.
- určite dobrý sneh vyšľaháme, ak do bielok pridáme štipku soli alebo pár kvapiek citrónu
- bielka, ktoré sa nám počas pečenia môžu zvýšiť, zamrazíme a použijeme na prípravu ďalšieho koláča
- ak sa nám po pečení zvýšia žĺtka, môžeme ich zaliať olejom a uskladniť v chladničke

Maslo v kuchyni

- tvrdé maslo, ktoré potrebujeme rýchlo použiť do koláča jednoducho nastrúhame na hrubom strúhadle
- obal z masla odložíme do chladničky, pretože ešte niekoľkokrát ho totiž môžeme použiť na vytieranie plechu pred pečením
- plech alebo formu na koláč vysypávame múkou, kokosovou múkou alebo pomletými orechmi

Rady na dobré cesto

- do treného cesta ľahšie vpracujeme maslo, keď misku, v ktorom ho pripravujeme, predtým opláchneme horúcou vodou
- palacinkové cesto bude šťavnatejšie s nastrúhanými jablkami alebo prezretými banánmi, ktoré do neho môžeme primiešať
- lievance budú nadýchané vtedy, keď do cesta primiešame sneh z bielka
- piškótové cesto bude voňavé, ak do neho nastrúhame pomarančovú kôru
- piškótové rolády sa nebude lámať, ak do neho počas šľahania žĺtkov pridáme trochu oleja.

A keď sa koláč vydarí, treba ho servírovať. Prečítajte si rady triky na poslednú chvíľu ku koláčom a zákuskom.

- ak nechcete, aby na zákuskoch popraskala čokoládová poleva – nôž namočte pred každým krájaním do horúcej vody
- rolády a snehové zákusky krájajte zúbkovým nožom a po každom reze utrite papierovou servítkou
- múčniky sa vám budú lepšie krájať, ak predtým nôž namočíte do vody a len zľahka utriete

- ak doma nemáme vanilínový cukor, ľahko si ho vyrobíme. Stačí, ak do pohára s cukrom vložíme kúsok vanilky a dobre ho uzavrieme. Cukor tak nasiakne vôňou vanilky a adekvátne nahradí chýbajúci vanilkový.
- v prípade, že sa nám do bielka, z ktorého potrebujeme vyšľahať sneh, dostane kúsok žĺtka, zachránime ho pridaním citrónovej šťavy.
- bábovku z formy najľahšie vyklopíme tak, že ju ochladíme za pomoci utierok namočených v studenej vode.
- pripálený koláč sa dá zachrániť odkrojením čiernych častí a ich zasypaním práškovým cukrom.

Informácie čerpali s dovolením vydavateľa Formats Pro Media s.r.o. z publikácie Ako hravo zvládnuť domácnosť .
Spracovali : Zuzana Balkoová a Zuzana Gálisová

Zdroj: redakcia, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia