Losos – zázrak nie iba pre kuchyňu

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Losos – zázrak nie iba pre kuchyňu

Losos – ružová ryba, ktorá sa v posledných rokoch stala veľmi populárna. Znižuje riziko infarktu, bojuje proti únave, depresii, spevňuje vlasy či nechty.

Ako však túto pochúťku pripraviť tak, aby ostala chutná a šťavnatá? Svetový odborník na morské plody, šéfkuchár Daniel Rouge Madsen, v Teleráne prezradil svoje tajomstvá ako ho pripravovať.

1. používajte čerstvé potraviny, čerstvé ryby – zabudnite na mrazené polotovary a zeleninu.
2. majte lososa v chladničke uzatvoreného, aby nenapáchol od ostatných potravín.
3. pozor na príliš vysokú teplotu pri varení. Dá sa to zistiť jednoduchým testom. Vložte špičku noža do ryby, priložte si ju k perám. Ak je studená, ryba je ešte surová. Ak je horúca, treba teplotu rozhodne znížiť. Najlepšia je vlažná, vtedy je ryba hotová.
4. treba mať plán ako chcete lososa pripraviť – či thajsky, indicky alebo tradične - po slovensky.

Losos sa dá využiť v teplej i studenej kuchyni, farbu má mať na škále od ružovej po tmavočervenú.

Ako však spoznáme, že je ryba čerstvá?

Bližšie by sme sa mali prizrieť na jej oči a žiabre, pri ktorých by mala ryba voňať ako morská voda. Povrch lososa má byť elastický, po stlačení by malo mäso pružne poskočiť smerom nahor.

Zabudnite na panvice a rúry! Do hrnca nalejte vodu, biele víno, pridajte citrón a bylinky, zohrejte na 180 stupňov. Ale pozor! Zložte z ohňa a až potom vložte rybu. Po vybratí bude mäso šťavnaté a stredne prepečené.

Zdroj: TV Markíza, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia