10 rád, aby sa vydaril vývar

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

10 rád, aby sa vydaril vývar

Polievka. Keď sme boli deti, veľakrát sme pri nej ronili slzy, pretože sme sa už tešili na druhé jedlo. Vedeli ste, že si ľudia pripravovali polievky už v dobe kamennej? A určite si spomínate na to, ako vám maminky hovorili, že polievka je základ denného jedla. Je to kráľovná stravy a vždy je súčasťou menu, ktoré si dávame v reštaurácii.

Vývar je základ a patrí neodmysliteľne k nedeľnému obedu a je základ pre mnohé jedlá. Na Slovensku poznáme tri hlavné základné – kurací, slepačí a hovädzí. A toto sú top rady, ktoré sú základ pre to, aby bol dobrý.

1. do hrnca nalejeme studenú vodu a mäso (je jedno aké) do neho vložíme a privedieme k varu. NEZABUDNITE, že naraz s mäsom dávame aj koreniny – celé čierne korenie (nové korenie), bobkový list.

2. všetku koreňovú zeleninu vložíme do pripravovaného vývaru tak, aby sa uvarila naraz s mäsom. Je to na nás, aby sme to odhadli.

3. pena na povrchu polievky (tzv. vši) nevznikne vtedy, keď ešte so zamrznutým mäsom hrniec prikryjeme. Ak sme mäso rozmrazili, vši zozbierame ešte počas varenia. Ľahšie to pôjde vtedy, keď do hrnca prilejeme pohár studenej vody.

4. polievka sa nezakalí, keď ju NEBUDEME počas varenia miešať. V prípade, že sa nám zdá voda mútna, vývar odstavíme, vychladíme a vmiešame do neho metličkou rozšľahané dva bielky. Vývar zohrievame dovtedy, kým sa neuvaria a potom ho celý scedíme. Existuje aj jednoduchšia rada – dáme do nej celý ošúpaný zemiak.

5. zelenina v polievke - paradajka alebo paradajkové šupky pridávame do vývaru hneď na začiatku, aby sme zabezpečili čírosť polievky.

6. Krajšiu farbu polievky docielime tak, že dáme vývar variť s neošúpanou cibuľou, prípadne do neho pridáme na oleji opečenú nastrúhanú mrkvu. Ak náhodou robíme hovädziu polievku, vhodíme do nej pred dokončením pár sušených hríbov a pred servírovaním ich vyberieme. Polievka bude mať na príjemný hnedý odtieň.

7. Polievku celkom isto nepresolíme, ak do nej krátko pred dokončením nasypeme soľ. Počas varenia sa totiž soľ vyparuje.

8. Ak je slaná, dolejeme do hrnca vodu a ešte chvíľu povaríme.

9. Zemiaky sú malý zázrak, zbavia vývaru nielen kalnosti, ale aj slanosti. Stačí ich 2 až 3 vložiť v surovom stave do hrnca s vývarom.

10. Vývar alebo polievka si zachová pravú chuť vtedy, ak sa vyhneme rôznym dochucovadlám. Použijeme použiť zeleninu alebo bylinky. Zelená paprika dodá vývaru špecifickú vôňu, ligurček lekársky, ľudovo nazývaný aj „slovenské maggi“ zase príjemnú arómu.

A nezabudnite! Vňate z ošúpanej koreňovej zeleniny NIKDY nevyhadzujte. Tesne pred koncom ich zviažte niťou a dajte do hrnca. Potom ich po uvarení jednoducho vyberiete a dáte do bioodpadu, ale polievke odovzdajú svoju chuť.

Presolili ste jedlo? Tu sú rady ako ho opraviť

Zdroj: redakcia
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia