Čas na niečo rýchle: Tipy na chutné minútové polievky

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Čas na niečo rýchle: Tipy na chutné minútové polievky

Niet pochýb, že najlepšie polievky sa pripravujú od základu. Slepačí vývar začína pri celom kurati a nie pri konzerve predpripraveného vývaru, no keď vás tlačí čas, dokážete spraviť chutnú polievku rýchlo, ak máte dostatočne zásobenú kuchyňu.

Aký základ zvoliť?

Ak je naším mottom „rýchlo a chutne", prvý krok by mal smerovať k voľbe tekutej časti polievky. Najlepší základ tvorí konzervovaný vývar dostupný vo viacerých príchutiach (najčastejšie zeleninový, kurací, či hovädzí, no existuje aj hríbový, či s príchuťou morských plodov). No siahnuť môžete aj po bujónových kockách, len pozor, lebo tie zvyknú byť dosť slané. Paradajky z konzervy sú tiež dobrou voľbou, ale pod podmienkou, že ich dáte na chvíľu do mixéra, radí riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy Susan Bowermanová .

Fazuľa z konzervy môže takisto tvoriť výborný základ. V polievke využijete ako fazuľu, tak aj samotný nálev. Potom už stačí len pridať toľko vývaru, aby zmes získala konzistenciu polievky. Čierna fazuľa pasuje k paradajkovému pyré, zatiaľ čo biela fazuľa sa hodí skôr k zeleninovému vývaru.

Čo ešte?

Základ teda máte vybratý, no a teraz je čas zvoliť tie správne proteíny. Tekvicový či brokolicový základ viete napríklad premeniť na krémovú polievku, či už pridaním obyčajného, prípadne sójového mlieka alebo v mixéri pridáte mäkké tofu. Ku krémovým polievkam sa dobre hodia morské plody, pridať môžete mrazené alebo konzervované krevety, lososa z konzervy alebo nakrájané mušle s ich šťavou na rýchlu prípravu zmesi z morských plodov. Konzervované kuracie alebo morčacie prsia sú vhodným základom pre vývar. Ak vo vašom supermarkete predávajú grilované kurence, môžete do polievky pridať kúsky pečeného kuraťa, ktoré jej vdýchnu domácku príchuť.

Dochutenie

Nesmieme zabudnúť na dochutenie polievky. Máte na jazyku Áziu? Pridajte trochu sójovej omáčky, trochu bieleho korenia, štipku mletého zázvoru a pár kvapiek sezamového oleja. Ak vám ide na chuť juhozápad, skúste pridať trochu čili, rasce, oregana a cesnakového prášku. A čo tak dodať paradajkovému základu príchuť Stredomoria - s bazalkou, rozmarínom a strúhaným syrom či parmezánom. Pri dusenej zmesi zas nič nepokazíte dochutením trochou cesnaku, zelerovými semiačkami, paprikou a tymiánom.

Čerešnička chute na záver

Ak má vaša polievka tú správnu príchuť, je čas pridať zeleninu a tej nikdy nie je dosť. V mrazničke sa vždy niečo nájde (ako napríklad špenát, mrkva, biela fazuľa, zelená fazuľka, brokolica alebo jednoducho zeleninová zmes), čo môžeme pridať do polievky. A možno v chladničke nájdete aj nejakú tú čerstvú zeleninu. Kúsky petržlenu, čerstvo nastrúhanej mrkvy alebo cukety pridané v posledných minútach varenia dodá vašej polievke čerstvú a výraznú chuť a bude vyzerať a chutiť tak, ako by ste ju pripravovali hodiny.

Zdroj: zg, foto: Ozgur Coskun/shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi



Prihlasovanie je dočastne nedostupné.