Výber šunky netreba podceniť, s vajíčkami opatrne

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Výber šunky netreba podceniť, s vajíčkami opatrne

Ak si chcete vychutnať veľkonočné dobroty, dbajte na výber kvalitných potravín, ale aj na správne balenie a skladovanie jedál. Poznáte základné zásady?

K najtradičnejším veľkonočným pochúťkam patrí šunka, klobásy, údené mäso, vajíčka i rôzne zákusky a koláče. Nie všetky dobroty sa zjedia naraz, je dobré vedieť, ako môžete správne zabaliť a uskladniť zvyšky.

Prísne testy na plasty

Jedným z najpopulárnejších obalov v domácnosti sú plastové nádoby. Môžete do nich zabaliť rôzne typy potravín za rôznych podmienok, výrobca garantuje účel použitia.

,,Všetky plastové materiály a predmety sa pred použitím testujú na konkrétne podmienky podľa štandardných postupov, takže sú zdravotne bezpečné. Pri testovaní sa pritom zohľadňujú najhoršie podmienky, ktoré môžu v bežnej praxi nastať, konkrétne použitie testovaného materiálu a predmetu aj to, či sa bude používať jednorazovo alebo opakovane. Plastové obaly sa testujú na rôzne typy potravín - kyslé, mlieko a mliečne výrobky, suché i tukové a sleduje sa čas i teplota testovania. Prečítajte si vždy písomnú inštrukciu o správnom používaní plastového obalu a rešpektujte odporúčania výrobcu. Správnym používaním sa ochránite pred možnou migráciou chemických látok," radí vedúca Národného referenčného centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami Regionálneho ÚVZ v Poprade  Milada Syčová

Šunka do alobalu nepatrí

Pri balení zvyškov jedál sa nespoliehajte príliš na polystyrénové obaly. ,,Tie sú určené na jednorazové použitie. Riziko migrácie z týchto obalov do potravín je síce nízke, no jedlá v nich radšej nenechávajte dlhšie ako štyri hodiny a ani ich nepoužívajte opakovane. Na čas prihliadajte i pri používaní alobalu. Je určený len na krátkodobý priamy kontakt s potravinami, najviac štyri hodiny, pričom hlavne kyslé a veľmi osolené jedlá by ste doňho nemali vôbec baliť. Typické veľkonočné jedlá - majonézový šalát, salámy, klobásy, ani údené mäso doňho rozhodne nepatria," odporúča odborníčka. Radí tiež nepoužívať opakovane kelímky a nádoby, v ktorých už boli balené potraviny.

Pozor na čas a teplotu

Okrem balenia je pre uchovanie výživových hodnôt jedál dôležitý aj čas a teplota. Zvyšky pečeného, vareného, duseného, či vysmážaného mäsa vcelku môžete pri teplote 0 až 4 stupne uchovávať najviac 24 hodín.

Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, ak ich necháte pri 5 až 8 stupňov zjedzte ich najneskôr do dvanástich hodín.

Menej času máte na skonzumovanie šalátov, či už zeleninových, ovocných, strukovinových alebo rybacích. Pri teplote 0 až 4 stupne vydržia dvanásť hodín, pri 5 až 8 stupňov iba šesť hodín.

Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do 4 stupňov 24 hodín, pri 5 až 8 stupňov len dvanásť hodín.

Vajíčka, najtypickejší symbol Veľkej noci, majú trvanlivosť 28 dní od znesenia. Pred použitím ich neumývajte, ušpinené iba utrite čistou handričkou. Pokrmy s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte.

Pri nakupovaní majte na pamäti, žepotraviny po uplynutí dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti sa nesmú predávať.

Udržovanie čistoty

Mikroorganizmy sa prenášajú najmä rukami, utierkami a kuchynskými pomôckami, vyskytujú sa predovšetkým na doskách na krájanie a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a viesť k ochoreniam spôsobeným konzumáciou kontaminovaných potravín. Odporúčame preto:

- umývať si ruky pred manipuláciou s potravinami a pravidelne (často) aj počas prípravy jedla
- umývať si ruky po každom použití toalety
- umývať a čistiť všetky pracovné plochy a náradie používané na prípravu jedla
- chrániť priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami

Zdroj: uvz.sk, foto: MoonWolfPl/shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia