Rastlina lásky a ovocie chudobných vo vašej kuchyni

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Rastlina lásky a ovocie chudobných vo vašej kuchyni

Isto si pamätáte, ako ste túto rastlinku obchádzali v záhrade starkej mysliac si, že je to burina. Rebarbora je jednou z najzdravších druhov zeleniny. Jej chuť je kyslá, spoznáte ju podľa krvavočervenej stonky. Obsahuje kyselinu listovú, potrebnú pre našu krv a činnosť mozgu a nervov. Obsahuje nadpriemer vápnika, potrebného pre ženy v menopauze. Vysoký obsah draslíka pomáha zasa odvodňovať organizmus.

Je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá viaže tuky, detoxikuje telo, podporuje činnosť čriev a potláča zápchu. Listy sa používajú na liečbu popálenín a rôznych poranení.

Pretože rebarbora obsahuje veľké množstvo kyseliny šťavelovej, je treba ju konzumovať striedmo. Tí, čo majú chorý žlčník a oslabené obličky by sa jej konzumácii mali vyvarovať. Zdravým jedincom rebarbora poskytne vysoký obsah vitamínu A a B.

Podľa mágie sa rebarbora považuje za rastlinu lásky. Najväčší účinok má rebarbora v koláči, k tomu pridajte čerešne alebo jahody. Všetko posypte cukrom alebo medom, postrúhajte jabĺčko a máte veľmi zdravý dezert.

Rebarbora má zaujímavú chuť, hodí sa ako príloha aj k mäsám, napríklad ku grilovaným. Chutí aj k rybe.

Voľakedy považovala za ovocie chudobných, ktorým rástla na dvoroch. Podľa pranostík je chuťovo i vitamínovo najlepšia len do Jána - 24. júna.

Rebarbora je zelenina, ktorá sa však pre svoje množstvo vitamínov, kyslastej chuti a čase zberu považuje skôr za prvé jarné ovocie so šťavnatými stonkami, ktoré sa skôr ako za surova využívajú na prípravu marmelád, rôsolov, kompótov, vín až po náplne koláčov a buchiet.

Ako pripravovať rebarboru?

Pred prípravou stonky olúpte podobne ako špargľu a pred tepelným procesom je vhodné ju spariť v horúcej vode a tú potom vyliať

Nikdy ju nejedzte surovú

Je vhodná zmrazovanie ako v surovej čo varenej podobe

Pri jej spracovaní nepoužívajte hliníkové nádoby

Jedlá z rebarbory jedzte maximálne dvakrát týždenne, pri častejšej konzumácii môže podráždiť zažívacie ústroje.

Rebarbora a zdravie

• Pozitívne vplýva na nervovú činnosť a pri problémoch s koncentráciou (vďaka celému radu vitamínov B skupiny);

• Podporuje krvotvorbu a prechádza vzniku srdcových ochorení (môže za to kyselina listová);
• Posilňuje kosti, zuby a priaznivo pôsobí na zápal žalúdka (dôvodom je vysoký podiel vápnika);
• Znižuje krvný tlak a pomáha pri odvodňovaní organizmu (kvôli draslíku);
• Významne podporuje peristaltiku čriev a vyprázdňovanie čriev, čím pôsobí preventívne voči zápche (vďaka obsiahnutej vláknine)

Zdroj: Teleráno, zg, zeleninari.sk, ilufoto: autor Crisghe/shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia