Zabudol som hesloRegistrácia

Sladké (122)

Zoraď podľa:

Tradičné šišky z kysnutého cesta
Vláčne ako pampúšiky

Potešte vašich mašrtníkov domácimi šiškami :)

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


4-6 osôb

700 g polohrubej múky
35 g čerstvého droždia
5 PL práškového cukru
300 ml mlieka
1 vajíčko
3 žĺtka
1 ČL soli
70 g roztopeného masla
1 vanilkový cukor
50 ml rumu
kôra z pomaranča
olej na vyprážanie

Pracovný postup

Začneme tým, že si pripravíme kvások. Trošku mlieka zmiešame s hrsťou cukru a zahrejeme. (mlieko musí byť teplé, nie horúce!)
Do teplého mlieka pridáme droždie, premiešame a poprášime múkou. Necháme nakysnúť.
V hrnčeku necháme rozpustiť maslo. Odložíme bokom vychladnúť.
Do misy preosejeme múku, cukor, pridáme vanilkový cukor, soľ a premiešame.
Zvyšné mlieko zohrejeme a pustíme sa do prípravy cesta.
Keď je kvások vykysnutý, pridáme ho k múke. Pridáme vajcia, rozpustené maslo, zohriate mlieko a vypracujeme cesto.
Na záver pridáme rum, postrúhanú pomarančovú kôru a znovu dobre premiesime.
Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť (cca 45 minút).
Cesto rozvaľkáme na plát cca 1 cm hrubý a pohárom vykrajujeme šišky. Koncom varešky urobíme dierku, prikryjeme utierkou a ešte necháme nakysnúť ďalších 20 - 25 minút.
Šišky vysmážame na miernom ohni v horúcom oleji a necháme odkvapkať na papierovom obrpsku.
Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.
Zdroj: redakcia varenypeceny.sk, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterest

Viac sladkých receptov

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia