Zabudol som hesloRegistrácia

Sviatočné (180)

Zoraď podľa:

Pravý vianočný makovník
Táto voňavá dobrota nesmie na vianočnom stole chýbať!

Tenučké vláčne cesto s bohatou makovou plnkou - no dokonalé!

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


4 makovníky

1 kg miešanej múky
lyžička soli
150 g cukru
100 g masla
50 g oleja
3 žĺtky
50 g droždia
vanilka
5-7 dcl mlieka
citrónová kôra

Na plnku:

440 g maku
300 g cukru
vanilka
2 dcl mlieka
pomarančová kôra

Pracovný postup

Do teplej múky dáme soľ, preosiaty cukor, potlčenú vanilku, citrónovú kôru, kvások, rozpustené maslo, olej, žĺtky a pridáme toľko teplého mlieka, aby bolo cesto mäkké a vláčne.
Cesto miesime kým nie je hladké a vláčne.
Cesto odložíme do múkou vysypanej misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké bochníčky, ktoré necháme opäť nakysnúť.
Medzitým sa pustíme do plnky. Cukor povaríme s mliekom, pridáme mak, pomarančovú kôru a vanilku. Ak sa nám dá plnka príliš hustá, rozdriedime ju ešte teplým mliekom.
Keď máme cesto nakysnuté, rozvaľkáme ho natenko, potrieme plnkou, zavinieme a dáme kysnúť na plech vystlaný oapierom na pečenie.
Vykysnuté koláče potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou cukru, popicháme a pečieme v rúre pri teplote 170 stupňov do zlatova.
Zdroj: redakcia varenypečeny.sk, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterest

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia