Zabudol som hesloRegistrácia

Sviatočné (180)

Zoraď podľa:

Štedrák-dokonalá sviatočná maškrta
Lahodná kombinácia chutí

Slivkový lekvár, orechy, mak, tvaroh a medzitým vláčne cestíčko - presne taký je štedrák!

Tip: Ak chcete, aby vám štedrák vydržal čo najdlhšie, uchovávajte ho v chlade (kvôli tvarohovej plnke), tak vám vydrží aj týždeň. Ak ho dovtedy nezjete :)

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


6 - 8 osôb

Cesto:

600 g hrubej múky
3 dcl mlieka
20 g droždia
120 g masla
100 g cukru
3 žĺtky
štipka soli

Maková plnka:

200 g mletého maku
120 g cukru
10 g masla
1½ dcl mlieka
šťava a kôra z 1 citróna

Tvarohová plnka:

300 g prepasírovaného tvarohu
80 g práškového cukru
80 g masla
2 žĺtky
sneh z 2 bielkov
šťava a kôra z 1 citróna

slivkový lekvár

Pracovný postup

Do väčšej misy preosejeme múku, do ktorej urobíme jamku, do nej dáme cukor, droždie a 1dcl mlieka. Odložíme bokom, kým droždie nezačne pracovať.
Zvyšné mlieko zohrejeme a necháme v ňom roztopiť maslo.
Keď kvások vybehne, pridáme žĺtka a maslo roztopené v mlieku a štipku soli.
Všetko spolu dobre premiešame a vypracujeme hladké, vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto nakysnúť na dve hodiny.
Kým nám cesto vykysne, pustíme sa do prípravy plniek.
Pomleté vlašské orechy zalejeme spolu s cukrom a citrónovou kôrou teplým mliekom a vypracujeme hladkú masu.
Pomletý mak spolu s cukrom zalejeme mliekom, v ktorom sme roztopili maslo. Pridáme kôru a šťavu z polovice citróna a dobre premiešame.
Tvarohovú plnku pripravíme nasledovne: Tvaroh vymiešame s tenkými plátkami masla, cukrom, žĺtkami, snehom a opäť s citrónovou šťavou a kôrou.
Keď máme cesto nakysnuté a plnky pripravené, môžeme sa pustiť do prípravy štedráka.
Cesto rozdelíme na päť častí, a každú vyvaľkáme na pomúčenej doske na kruh (prípadne na tvar nádoby, v ktorej budeme štedrák piecť)
Formu vymastíme a uložíme na ňu prvú vrstvu cesta. Tú potrieme slivkovým lekvárom.
Položíme druhý plát cesta a ten potrieme orechovou plnkou.
Pokračujeme ďalším plátom cesta a makovou plnkou.
Na to uložíme štvrtý plát cesta a ten potrieme tvarohovou plnkou.
Posledný vyvaľkaný plát cesta radielkom nakrájame na pásiky a tie poukladáme na vrch tak, aby nám vznikla mriežka.
Potrieme rozšľahaným žĺtkom, vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.
Ešte teplý poprášime práškovým cukrom.
Zdroj: redakcia varenypečeny.sk
FacebookTwitterPinterest

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia