Zabudol som hesloRegistrácia

Hovädzie (41)

Zoraď podľa:

Pomalý grilovaný steak z hovädzej sviečkovice
A k tomu ešte lahodné špaldové halušky a karamelizovaná kapusta!

Budete sa oblizovať až za ušami!

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


4 - 6 osôb

Grilovaný steak z hovädzej sviečkovice:

2 kg hovädzej sviečkovice
200 g masla
morská soľ
čierne korenie
0,1 l koňaku
0,1 l oleja

Špaldové halušky:

400 g špaldovej krupice
2 vajcia
1 vaječný žĺtok
nasekaná petržlenová vňať
2 PL soli
0,25 l mlieka

Karamelizovaná kapusta:

400 g kyslej kapusty
5 PL slnečnicového oleja
100 g údenej slaniny
80 g žltej cibule
10 g cesnaku
0,06 l javorového sirupu
0,2 l zeleninového vývaru
1 ČL rasce (celej)
soľ
čierne korenie
50 g masla

Pracovný postup

Mäso osušíme a očistíme od povrchových šliach. Vcelku ho zatočíme a stiahneme do potravinárskej fólie na tvar valca a takto pripravené necháme v chladničke odstáť 1 deň.
Pred grilovaním sviečkovicu nakrájame na 10 rovnakých kusov.
Každý steak odbalíme natrieme olejom z každej strany, položíme na gril a dobre zatiahneme z každej strany.
Počas grilovania si pripravíme panvicu, do ktorej steaky naukladáme a pokračujeme v úprave mäsa.
Na každý steak postupne ukladáme malé kocky masla, osolíme a okoreníme. Znížime teplotu pod panvicou a steaky opakovane polievame maslom.
Počas prípravy kontrolujeme teplotu v strede steaku. Grilujeme do teploty 52 stupňov.
Keď dosiahneme požadovanú teplotu, pridáme koňak a zaflambujeme steaky na panvici. Potom ich odložíme bokom na minimálne 10 minút odležať.
Vzniknutú omáčku precedíme cez tenké sitko a v novom hrnci ju ešte zahustíme maslom ak je potrebné.
Zahusťujeme pridávaním malého množstva masla za stáleho miešania pri pomalom varení.
Pustíme sa do halušiek: Všetky ingrediencie dáme do väčšej nádoby a dobre vymiešame.
Cesto musí mať stredne hustú konzistenciu. Ak je potrebné, pridáme ešte vodu. Halušky uvaríme vo vriacej osolenej vode.
A na záver už len kapusta: Vo väčšom hrnci rozpálime olej.
Pridáme na malé kocky nakrájanú slaninu a krátko orestujeme.
Následne pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Za stáleho miešania pridáme rascu, soľ a čierne korenie.
Do takto orestovaného základu pridáme sirup, maslo a kyslú kapustu bez šťavy. Kapustu za stáleho miešania skaramelizujeme a následne ju budeme dusiť približne 15 minút.
Ak je potrebné, podlejeme vývarom. Nakoniec do kapusty zamiešame pripravené halušky.
Zdroj: redakcia varenypečeny.sk
FacebookTwitterPinterest

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia