Zabudol som hesloRegistrácia

Cestoviny (47)

Zoraď podľa:

Cestoviny so smotanovou omáčkou z kuriatok
Recept od vás pre vás :)

Taliani rozlišujú viac ako 300 druhov a tvarov cestovín, no v domácich podmienkach sú na prípravu najjednoduchšie ploché dlhé rezance, ktoré sa rozlišujú šírkou: Tagliatelle – so šírkou do 5 mm, Fettuccine – široké 6,5 mm, Papardelle – široké nad 1 cm. Pri ich výrobe si pomôžeme tak, že každý vyváľaný plát poriadne pomúčime a stočíme voľne do akejsi rolády. Tú potom nožom už len krájame na potrebnú šírku. Hotové rezance rozložíme voľne na papier na pečenie.

Tip: Ak sa vám nechce pripravovať domáce cestoviny, spokojne použite kupované. Dnes je ich na trhu vo výbornej kvalite dostupných dosť. Pri výbere však nezabudnite, že čím je ich povrch drsnejší, tým lepšie sa spoja s omáčkou.

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


-

Základné cesto na 4-5 porcií:

500 g hladkej múky 00 extra (polovicu môžeme nahradiť semolinovou múkou) + trochu na podsypávanie
5 celých vajíčok
1 PL oleja
1/2 ČL soli

Na omáčku:

300 g kuriatok (hríbov)
2 PL rastlinného oleja
1 väčšiu cibuľu
150 ml suchého bieleho vína
5 strúčikov cesnaku
½ ČL soli
¼ ČL čerstvo namletého korenia štyroch farieb
500 ml smotany na varenie (alebo šľahačkovej smotany)
1 PL studeného masla
2 PL nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate

Pracovný postup

Múku preosejeme na pracovnú dosku a do stredu vyhĺbime jamku. Do nej postupne pridávame vajíčka rozmiešané s olejom a soľou a rukami vypracujeme tuhšie vláčne cesto. Vytvarujeme ho do hrudky, zabalíme do fólie a necháme v chlade odpočinúť aspoň pol hodiny. Potom ho rozdelíme na 3 - 4 časti a na pomúčenej doske každú rozvaľkáme na tenké pláty. Tie už potom rozrežeme do želaných tvarov
Kuriatka dôkladne umyjeme a necháme na papierovej utierke osušiť. Na širokej panvici rozohrejeme olej, speníme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a zalejeme vínom. Necháme vyvariť asi 1/3 objemu
Potom pridáme cesnak, soľ, korenie a kuriatka. Spolu všetko dôkladne premiešame a necháme chvíľu podusiť. Nakoniec vlejeme smotanu a keď začne vrieť, odstavíme panvicu zo sporáka. Zašľaháme maslo, pridáme petržlenovú vňať
Do hrnca dáme zovrieť väčšie množstvo osolenej vody, cestoviny v nej varíme len asi 2- 3 minúty (plnené 5 – 6 minút). Hotové ihneď zmiešame s pripravenou omáčkou
Zdroj: Beáta
FacebookTwitterPinterest

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia