Zabudol som hesloRegistrácia

Zeleninové (206)

Zoraď podľa:

Pravá grécka Musaka!
Týmto jedlom ulahodíte milovníkom mäsa aj zeleniny!

Ešte ste ju neskúšali? Treba to napraviť!

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


8 porcií

1500 g baklažánov
1200 g zemiakov
1500 g hovädzieho mletého mäsa
2 stredne veľké cibule
4 strúčiky cesnaku
200 g parmezánu
1 ½ konzervy krájaných paradajok
petržlenová vňať
soľ
čierne korenie
oregano
mletá sladká červená paprika
strúhanka
čistý panenský olivový olej

Na bešamel:

1 ½ l mlieka
7-8 polievkových lyžíc múky
2 vajcia
soľ
muškátový oriešok

Pracovný postup

Baklažány nakrájame po dĺžke na plátky (hrubé približne 1,5 cm), osolíme ich a necháme asi 1 hodinu odstáť vo vode.
Zemiaky tiež nakrájame na plátky hrubé približne 1 cm.
Zemiaky a baklažány opečieme zľahka (na 50 %) z oboch strán na olivovom oleji.
Akonáhle sú jemne opečené, vyberieme ich z oleja a pomocou kuchynskej utierky odstránime prebytočný olej, ktorý suroviny vsiakli.
V hrnci osmažíme na olivovom oleji nadrobno nakrájané cibule a 4 nakrájané strúčiky cesnaku.
Keď má cibuľka zlatistú farbu, pridáme mleté mäso a zmes premiešame. Pridáme soľ, korenie, mletú červenú papriku, petržlenovú vňať a necháme celú zmes zovrieť.
Pridáme paradajky a trocha oregana a necháme zmes prevrieť asi 1-2 minúty (nie je potrebné, aby zmes vrela dlho, nakoľko sa jej varenie dokončí v rúre).
Plech vysypeme strúhankou, aby sa naň neprilepili zemiaky, ktorými vyložíme dno plechu.
Zemiaky poukladáme tak, aby pokryli celé dno plechu a nenechali na ňom prázdne miesta. Vrstvu zemiakov následne posypeme postrúhaným syrom.
Nasleduje vrstva mletého mäsa (bez šťavy, ktorú mäso vytvorilo pri jeho varení). Mäso rovnomerne rozmiestnime a posypeme strúhaným syrom.
Teraz sa pustíme do bešamelu. Mlieko varíme s dvomi lyžicami múky. Hrniec odstavíme z ohňa tesne predtým, než mlieko začne vrieť.
Do iného hrnca dáme 1 čajovú šálku olivového oleja a zahrejeme ho.
Keď je olej teplý, hrniec odstavíme z ohňa a za stáleho miešanie postupne pridávame (5-6 lyžíc) múky, lyžičku po lyžičke. Akonáhle je zmes hladká, začíname postupne pomaly za stáleho miešania pridávať mlieko tak, aby zmes nevytvárala hrudky.
Za stáleho miešania pridáme syr (100 gr) a 2 vajcia, ktoré sme si predtým rozšľahali. Následne pridáme lyžičku mletého muškátového oriešku a bešamel je hotový.
Bešamel rozprestrieme rovnomerne na poslednú vrstvu mäsa, ktorú máme na plechu. Vložíme do rúry a pečieme približne 45 – 50 minút pri teplote 180 - 190 stupňov do zlatova.
Zdroj: redakcia varenypečeny.sk
FacebookTwitterPinterest

Viac receptov zo zeleniny

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia