Zabudol som hesloRegistrácia

Predjedlá (105)

Zoraď podľa:

Veľkonočná syrová hrudka
Recept od vás pre vás :)

Aj keď nie je typickým syrom, vzhľadom a chuťou sa mu veľmi podobá a v niektorých regiónoch má nezastupiteľné miesto hlavne na veľkonočnom stole.

Tip: Pre ozvláštnenie môžeme do hrudky pridať nasekanú pažítku, petržlenovú vňať, či kúsočky farebnej papriky. Aj keď slaná verzia je známejšia, sú oblasti, kde sa pripravuje i na sladko. Vtedy pred varením pridajte do zmesi mlieka a vajíčok štipku soli a polievkovú lyžicu kryštálového cukru.

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


6 osôb

1 liter plnotučného mlieka
10 vajíčok
soľ a korenie podľa chuti

Pracovný postup

Do hrnca vyklepneme celé vajíčka a poriadne ich rozmiešame s mliekom. Posolíme, pokoreníme a varíme na miernom ohni, pokiaľ sa v zmesi nezačnú tvoriť hrudky (zmes by mala mať konzistenciu asi ako riedka praženica)
Do sitka vložíme väčší kus čistej gázy. Mala by byť tak veľká, aby presahovala aspoň 10 cm za okraje. Mliečnu masu precedíme. Potom okraje gázy zviažeme a necháme hrudku odkvapkať nad drezom.
Keď prebytočná tekutina odkvapká, vyklopíme na tanier a servírujeme s čerstvým pečivom, prípadne zeleninou.
Zdroj: Beáta Karelová
FacebookTwitterPinterest

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia