Zabudol som hesloRegistrácia

Ryby a morské plody (71)

Zoraď podľa:

Morská ryba pečená so zeleninou a olivami - recept od vás pre vás / súťaž
Recept od vás pre vás :)

Tento recept som si priniesla od chorvátskych priateľov. U nás doma mu s úsmevom hovoríme ryba lenivej gazdinej. Až na predváranie zemiakov sa totiž všetko pripravuje naskladané v jednom pekáči, v ktorom sa pokrm následne aj servíruje. Okrem vizuálneho zážitku je výhodou, že si každý môže kúsky zeleniny a rybieho mäsa namáčať vo fantastickej šťave, v ktorej sa všetky chute spojili!

Tip: Nebojte sa byliniek. K rybe sa hodí aj petržlenová vňať, alebo aj estragón.

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


4 osoby

1 kg zemiakov
4 menšie, alebo 2 väčšie morské ryby (pražma kráľovská, alebo morský vlk)
2 cibule
8 strúčikov cesnaku
2 mladé cukety
250 gr cherry paradajok
150 gr čiernych olív
2 citrón
olivový olej
2 dcl bieleho vína
snietku čerstvého tymiánu
4 lístky šalvie
soľ a korenie podľa potreby

Pracovný postup

Zemiaky ošúpene a nakrájame pozdĺžne na široké kolieska. V osolenej vode ich uvaríme až takmer do mäkka.
Medzitým si pripravíme ryby, ktoré dôkladne poumývame, chvost a žiabre odstrihneme. Na každej strane urobíme asi tri zárezy. Takto pripravenú rybu nasolíme a riadne pokvapkáme citrónovou šťavou zvonku i zvnútra. Do brucha každej vložíme ešte po lístku šalvie.
Rúru si predhrejeme na 190 °C. Na pekáč rovnomerne rozložíme predvarené zemiaky, na kolieska nakrájanú cuketu a tiež olivy a prepolené paradajky. Pridáme celý cesnak, na veľké kocky nasekanú cibuľu, posolíme, pokoreníme, pridáme pár snietok tymiánu a nakoniec zalejeme bielym vínom, prípadne ak nám zvýšila citrónová šťava, kľudne ju môžeme pridať
Navrch poukladáme ryby (ak máme hotové filety, tak ich ukladáme kožou navrch), pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, pokiaľ mäso nie je hotové ( zhruba pol hodinu ) a servírujeme
Zdroj: Beáta Karelová
FacebookTwitterPinterest

Viac receptov z rýb

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia