Zabudol som hesloRegistrácia

Zeleninové (206)

Zoraď podľa:

Musaka - Recept od vás pre vás
Grécke baklažánové lasange

Je tu ďalší recept z našej súťaže.

Tip: Tento recept jednoducho zmeníme na vegetariánsky tým, že bolonskú omáčku nahradíme paradajkovou. Namiesto mozzarelly môžeme použiť syr feta, parmezán či taliansky syr provolone. Bolonskú omáčku počas varenia kontrolujeme, ak sa vyparilo veľa tekutiny, môžeme pridať trošku vody/vývaru.

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


5 osôb

Bolonská omáčka:
250 g mleté hovädzie mäso
250 g mleté bravčové mäso
1 ks cibuľa
1 ks mrkva
1 ks petržlen
1/4 zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 konzerva paradajok vo vlastnej šťave
2 dcl červené víno
30 ml olivový olej
čierne, čerstvo mleté korenie
sušené čili
tymián
oregano
soľ

Bešamelová omáčka:
20 g hladká múka
20 g maslo
200/300 ml plnotučné/polotučné mlieko
čierne, čerstvo mleté korenie
muškátový orech
soľ

Náplň:
1/2 ks baklažán
1 balenie plátkov cestoviny lasagne
syr na posypanie

Pracovný postup

Cibuľu, mrkvu, petržlen, zeler a cesnak nakrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji do zmäknutia. Následne pridáme mleté mäso, ktoré opečieme a vareškou rozdelíme nadrobno. Podlejeme vínom ktoré necháme odpariť. Potom pridáme paradajky, koreniny, omáčku zakryjeme a varíme na miernom ohni asi 45 min. až 1 hodinu, aby sme dosiahli intenzívnu chuť.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a zápražku na miernom ohni opekáme asi 3 minúty. Potom pomocou metličky do zápražky vmiešame všetko mlieko. Povaríme 5 - 10 minút na miernom ohni, občas premiešame. Nakoniec dochutíme soľou, korením a nastrúhame trošku muškátového orieška.
Baklažán pozdĺžne nakrájame na tenšie plátky, jemne osolíme, okoreníme a opečieme na olivovom oleji z oboch strán do zlatista. Opečené plátky baklažánu potom osušíme na kuchynskej utierke.
Plátky cestovín na lasagne zblanšírujeme vo vriacej osolenej vody 1-2 minúty len aby nám trošku zmäkli.
V zapekacej nádobe potom vrstvíme cestoviny, bolonskú omáčku a bešamel až po vrch. Nakoniec navrch natrháme kúsky mozzarelly a jemne pokvapkáme olivovým olejom. Zapekáme v rúre pri 185 °C asi 20-30 minút.
Zdroj: čitateľ Ladislav Floreán
FacebookTwitterPinterest

Viac receptov zo zeleniny

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia