Zabudol som hesloRegistrácia

Hovädzie (41)

Zoraď podľa:

Tafelspitz
Už sa vám zbiehajú slinky? :)

Ak sa chcete predviesť, alebo len tak urobiť skvelý nedeľný obed tento recept je na to perfektný.V podstate počas jedného varenia uvaríte predjedlo, polievku a hlavné jedlo. Aby sa Vám to podarilo a chutilo ako z Viedne, základom je špeciálny kus hovädzieho mäsa, tzv. Kvetová špička. Vyznačuje sa jemným mramorovaním a je veľmi krehká a šťavnatá. Počítajte však s tým, že dá trochu námahy ju zohnať. Ale kvalitné kamenné mäsiarstvo Vám ju pripraví.

Tip: Podávanie: Predjedlo: Vysmažíme z bieleho chleba klasické hrianky (1 ks na osobu), na ktoré si každý natrie obsah špikových kostí. Dosolíme a dokoreníme. Polievka: Vývar podávame čistý iba so zavarenými rezancami, alebo strateným vajíčkom Hlavné jedlo: Na vyhriatu misu poukladáme na plátky nakrájané hovädzie (hrúbka cca 1-1,5 cm), ktoré zľahka polejeme vývarom a obložíme glazovanou zeleninou. K tomu podávame štuchané zemiaky alebo zemiakové pyré, jabĺčkový chren a pažítkovú omáčku.

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


4 osoby

4 ks špikových kosti (podľa počtu porcií)
1,5 kg hovädzieho mäsa (kvetová špička)
1ks väčšej cibule
1 stredný pór
1 strúčik cesnaku
1 ks celer
5 ks mrkvy
5 ks petržlenu
3 ks bobkového listu
5 guľôčok celé čierneho korenia
5 guľôčok nového korenia
3 ks klinčekov
postrúhaný muškátový orech
soľ

Opečené šťuchané zemiaky:

5 ks zemiakov
1 stredná cibuľa
štipka postrúhaného muškátového orecha
maslo
soľ

Pažítková omáčka:

2 ks uvarených vajec
2 žĺtka
4 PL vývaru
100 ml oleja
2 ks toastového chleba
2 PL mlieka
3 PL kyslej smotany
1 zväzok pažítka
soľ
korenie
šťava z 1/2 citróna

Domáci jabĺčkový chren

3 väčšie sladkokyslé jablká
chren (množstvo podľa toho, ako chcete mať aromatický jablkový chren.1:1 je štipľavejšia verzia)
1 PL vínneho octu
1-3 čajové lyžičky hnedého cukru (podľa chuti)
šťava z 1/2 citróna
soľ

Glazovaná zelenina

koreňová zelenina z polievky (pokrájaná na štvrtky)
maslo na pokrytie dna panvice
1 PL medu
2 PL balsamico octu

Pracovný postup

Špikové kosti uložíme do pekáča a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C, aby sa zatiahli. (Na povrchu mierne zmenia farbu, trvá to cca 15-20 minút.)
Do veľkého hrnca dáme zovrieť cca 3 l vody. Keď voda vrie, vložíme špikové kosti a hovädzie mäso, necháme zatiahnuť a stlmíme varenie tak, aby tekutina len zľahka prebublávala.
Pridáme pór, cibuľu, cesnak, všetky koreniny a soľ. Pomaly varíme približne 3 hodiny a priebežne zbierame penu, ktorá sa vytvára a odstraňujeme ju.
Mäso je hotové vtedy, keď ho napichnete na vidličku a vlastnou váhou sa začne oddeľovať. Počas varenia do mäsa nepichať, aby zostalo šťavnaté.
Mäso a špikové vyberieme a odložíme do tepla. Odstránime všetko, čo pláva v polievke. Do čistého vývaru pridáme všetku zeleninu a varíme ju na skus.
Mäso a špikové vyberieme a odložíme do tepla. Odstránime všetko, čo pláva v polievke. Do čistého vývaru pridáme všetku zeleninu a varíme ju na skus.
Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka.
Na panvici necháme roztopiť maslo, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu.
Keď je cibuľa opečená do chrumkava, pridáme nakrájané zemiaky, ktoré zľahka ešte popučíme osolíme, okoreníme a pečieme do zlatista tak, že ich občas na panvici premiešame, aby sa vytvorila chrumkavá krusta.
Z toastového chleba odkrojíme kôrky, ktoré nepoužijeme. Chlieb nakrájame na kocky a namočíme vo vývare.
Rozmixujeme chlieb na jemno, pridáme varené vajcia a surové žĺtka, ktoré vymixujeme na penu.
Pomaly prilievame počas mixovania olej aby sme získali hustú majonézu. Vmiešame kyslú smotanu a nasekanú pažítku, dochutíme citrónom, soľou, korením. Necháme odstáť v chladničke, aby omáčka trochu “sadla”.
Pripravíme si domáci jabĺčkový chren: Chren nastrúhame na jemno. Jablká postrúhame na kašičku, polejeme citrónom a premiešame, aby nám príliš nezhnedli. Pridáme chren, cukor, ocot premiešame a necháme vychladiť v chladničke.
A na záver už len glazovaná zeleninka: Maslo rozpálime na panvici, pridáme zeleninu a opekáme do zlatista cca 5 minút. Na záver pokvapkáme medom a balsamicovym octom a zaglazujeme do zlatista.
Zdroj: redakcia varenypečeny.sk
FacebookTwitterPinterest

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia