Zabudol som hesloRegistrácia

Dezerty (215)

Zoraď podľa:

Pravé francúzske makrónky
Neľakajte sa náročnosti! Stojí to za to! :)

Láska na prvé zahryznutie

Tip: Pri makrónkach sa neodporúča používať plnky vysokým obsahom vody (napríklad riedke džemy, krémový syr, kyslá smotana, jogurt lebo makrónky rozmočia, naopak je vhodné používať plnky ganaché čokoládovo-šľahačkový základ.

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


8 - 12 osôb

Makrónky:

Mandľové cesto
150 g mandľovej múky
150 g práškového cukru
55 g vaječných bielkov

Taliansky sneh
55 g vaječných bielkov
150 g krupicového cukru
35 g vody

Perníková ganaché plnka

150 ml smotany 33%
80 g mliečnej čokolády
70 g horkej čokolády
1 ČL perníkového korenia
10 g masla

Vanilkový krém ganaché:

100 ml šľahačkovej smotany (33%)
1 vanilkový lusk
150 g kvalitnej bielej čokolády
10 g masla

Pracovný postup

Začneme perníkovým krémom. Smotanu zohrejeme k varu. Horúcu smotanu nalejeme na nalámanú čokoládu, korenie a maslo.
Vymiešame metličkou na hladký krém. Prekryjeme fóliou aby sa nevytvoril film na povrchu a necháme vychladnúť v chladničke cca 2-3 hodiny.
Teraz sa pustíme do vanilkového krému: Šľahačkovú smotanu nalejeme do hrnca. Vanilkový lusk znova pozdĺžne prekrojíme, semiačka vyškrabneme a pridáme k smotane.
Privedieme k varu a akonáhle začne šľahačka vrieť a nalejeme na bielu čokoládu a pridáme maslo. Horúca smotana roztopí čokoládu a potom metličkou vymiešame na hladký krém. Prekryjeme fóliou aby sa nevytvoril film na povrchu a necháme taktiež vychladnúť v chladničke cca 2-3 hodiny.
A ideme na makrónky. Cesto na makrónky robíme v dvoch krokoch, ktorými sú mandľová kaša a taliansky sneh.
Najprv pripravíme mandľovú kašu. Mandľovú múku a práškový cukor spolu zmiešame v sekáčiku. Mixujeme minútu aj dve, nech mandľová múka úplne zjemnie. Zmes preosejeme.
Do hotovej zmesi mandľovej múky a práškového cukru vmiešame 55 g vaječných bielkov. Vznikne nám hustá sladká kaša. (Ak chceme farebné makrónky, teraz je ten správny čas do mandľovej kaše vmiešať potravinárske farbivo.)
Druhý krok – príprava talianskeho snehu. 55 g bielkov dáme do misy mixéra.
Krupicový cukor s vodou dáme do hrnca s rúčkou a varíme. Ak máme, vložíme do hrnca aj kuchynský teplomer.
Cukor sa v horúcej vode roztopí a vznikne cukrový sirup.Keď má sirup 114°C, začneme na vysoké obrátky šľahať bielka. Keď má sirup 118°C, vlejeme ho do šľahajúcich sa bielkov – cukrový sirup.
Necháme došľahať na pevný sneh s ostrou špičkou, ktorá nepadá a neohýba sa.
Hotový sneh postupne vmiešavame silikónovou špachtľou do mandľovej kaše. Podoberáme zmes zospodu, aby sme čo najmenej rozbíjali sneh.
Miešame až kým nevznikne hmota, ktorá má konzistenciu podobnú láve. To znamená, že ak si na špachtľu naberieme cesto, pomaly a ťažkopádne, ale v súvislom prúde padá do misy. Nepadajú kusy cesta, ani sa cesto nedrží na špachtli. (POZOR : Ak cesto príliš tečie, prešvihli ste to s miešaním a makrónky sa roztečú. Takže radšej skúšajte konzistenciu skôr ako neskôr. Dobrým znamením je tiež, že sa cesto začne lesknúť na povrchu.)
Na dva veľké plechy si dáme papier na pečenie. Postupne na plech vytláčame makrónky podľa šablóny.
Udrieme plechom niekoľkokrát o stôl aby z cesta unikli veľké bubliny.
Necháme ich schnúť cca 1 hodinu , pripravené sú keď je ich povrch úplne nelepivý. Predhrejeme si rúru na 160°C a vložíme plech s makrónkami. Pečieme asi 12 minút.
Upečené makrónky plníme vopred pripravenými krémami a už len servírujeme :)
Zdroj: redakcia varenypečeny.sk, foto: Marek Neumahr
FacebookTwitterPinterest

Viac dezertov

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia