Zabudol som hesloRegistrácia

Dezerty (218)

Zoraď podľa:

Perníkový cheescake so slivkovou omáčkou
Skúste túto variantu cheescakeu podľa foodblogerky Anety Barone

Sladké pokušenie plné medu, škorice a zázvoru.

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


8 - 12 osôb

Cheesecake:

400 g perníčkov v rumovej poleve (také tie mäkké, ale nie plnené džemom)
100 g masla
75 g krupicového cukru
500 g mascarpone a 400 g plnotučného jemného tvarohu)
1 vanilkový lusk
4 vajcia
1/2 šálky, t.j. cca 115 ml medu
1/4 ČL soli
1 kopcovitá ČL mletého zázvoru
1 ČL mletej škorice
1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry

Slivková omáčka:

cca 24 sliviek (prípadne 1 slivkový kompót)
1 zvitok škorice
2 hviezdičky badiánu (anízu)
3 klinčeky
cukor podľa chuti

Nadštandardné potrebné vybavenie:

Tortová forma na pečenie o priemere 23 cm
Pekáč tak veľký, aby sa do neho mohla vložiť tortová forma na pečenie a hlboký aspoň 10 cm
Pevná hliníková fólia, ideálne taká ta širšia, tzv. „na grilovanie“, ktorá je široká aspoň 45 cm
Papier na pečenie
Mixér na šľahanie

Pracovný postup

Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
Na papier na pečenie obkreslíme perom formu na pečenie a vystrihneme tento kruh. Kruhom papiera potom vystelieme dno formy a „prilepíme ho“ trošičkou masla.
Maslo roztopíme na sporáku v malom hrnci.
Perníčky rozmrvíme rukami, prípadne nastrúhajme na hrubom strúhadle.
Rozmrvené perníčky zmiešame s roztopeným maslom v mise.
Zmes presypeme do formy na pečenie. Utlačíme prstami a vytvoríme pevný základ. Formu so sušienkovým základom vložíme na 10 minút do rúry.
Vyberieme von z rúry a teplotu v rúre znížime na 160 stupňov.
Pozdĺžne prerežeme vanilkový lusk a nožom z neho vyškrabeme čierne bodky.
Vo veľkej mise zmiešame cukor, krémový syr a "čierny kaviár" z vanilkového lusku.
V inej nádobe vidličkou prešľaháme vajcia s medom, soľou, zázvorom, škoricou a citrónovou kôrou.
Prilejeme vajíčka s koreninami k syrovému krému. Všetko dokonale zmiešame mixérom.
Tortovú formu obalíme zo spodu do hliníkovej fólie. Ak nemáme dostatočne širokú fóliu, urobíme viacero prekrývajúcich sa vrstiev.
Do veľkého pekáča vložíme formu na pečenie obalenú fóliou. Nalejeme toľko vody do pekáča, aby bola tortová forma ponorená do cca dvoch tretín.
Náplň vlejeme do tortovej formy na vychladnutý predpečený základ.
Pekáč vložíme aj s ponoreným cheesecakom do rúry a pečieme ho cca hodinu a pol, kým nestuhne.
Cheesecake necháme potom úplne vychladnúť na izbovú teplotu a vložíme na 3 hodíny do chladničky.
Pustíme sa do slivkovej omáčky: Slivky scedíme a zachytíme šťavu. Slivky vykôstkujeme.
Šťavu prelejeme do menšieho hrnca, pridáme škoricu, badián a klinčeky.
Na silnom plameni varíme omáčku až kým sa tekutina nezredukuje aspoň na polovicu. Vykôstkované slivky pridáme naspäť a povaríme ešte 1 minútu.
Hotovú slivkovú omáčku necháme vychladnúť a postáť aspoň 3 hodiny, aby sa jednotlivé chute spojili. Podávame kúsky cheesecaku poliate slivkovou omáčkou.
Zdroj: redakcia varenypečeny.sk, foto: Marek Neumahr
FacebookTwitterPinterest

Viac dezertov

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia