Zabudol som hesloRegistrácia

Zeleninové (206)

Zoraď podľa:

Karfiolové kari
Poteší aj mäsožravcov! :)

Vyskúšajte ho, uvidíte, že z neho budú nadšení aj tí najväčší milovníci mäsa:)

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


4 osoby

Na karfiol:

1 hlavy karfiolu
1 ČL mletého čili
2 ČL korenia garam masala
2 PL rastlinného oleja
1-2 šálky vody
1-2 ČL soli

Na omáčku:

100 g kešu nesolených orieškov
2 PL masla
1 PL rastlinného oleja
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
cca 10 cm kúsok čerstvého zázvoru
2 tobolky zeleného kardamónu
1 ČL korenia garam masala
1 ČL mletého čili
1 ČL kurkumy
1 PL mletého koriandru
1 ČL rímskej rasce
1 bobkový list
1 menší zvitok škorice
2 klinčeky
1 konzerva sekaných paradajok
soľ
1 konzerva kokosového mlieka

Na ryžu:

300 g ryže basmati
2 klinčeky
voda, soľ
pár vetvičiek čerstvého koriandru na posypanie

Nadštandardné potrebné vybavenie:

Veľká a hlboká panvica (napríklad typu wok)
Ponorný mixér, prípadne stolový mixér („blender“)

Pracovný postup

Ako predprípravu si opečieme kešu oriešky, ktoré neskôr použijeme do omáčky. Rozohrejeme veľkú a hlbokú panvicu a opekáme v nej nasucho kešu orechy cca 3 minúty. Odložíme bokom.
Karfiol umyjeme a rozoberieme na ružičky.
Vložíme ho do misy a posypeme ho čili a garam masalou. Rukami premiešame.
V rýchlovarnej konvici si necháme uvariť 2 šálky vody.
Veľkú hlbokú panvicu vrátime na sporák a rozohrejeme v nej olej. Prisypeme okorenený karfiol a opekáme ho cca 5 minút.
Karfiol zalejeme vriacou vodou a osolíme ju. Necháme variť cca 4 minúty. Mal by byť ešte trochu chrumkavý.
Karfiol sceďíme a odložíme zatiaľ bokom.
V rýchlovarnej konvici uvaríme čo najväčší možný objem vody na ryžu.
Očistíme cibuľu a cesnak a nasekáme ich nadrobno. Očistíme zázvor a nastrúhame ho najemno.
Do malej misky si nachystáme koreniny: plochou stranou noža rozpuknuté tobolky kardamónu, garam masalu, čili, kurkumu, mletý koriander, rímsku rascu, bobkový list, škoricu a klinčeky.
Rozpálime veľký hrniec a rozohrejeme v ňom maslo s rastlinným olejom.
Pridáme cibuľu, cesnak a zázvor a opekáme cca 3 minúty. Prisypeme zmes korenín a miešame ďalšie 2 minúty.
Prilejeme konzervu paradajok a osolíme. Necháme variť cca 10 minút.
Zatiaľ si dáme variť ryžu. V hrnci si pripravíme aspoň 3 litre vriacej vody. Vodu osolíme, pridáme klinčeky a ryžu. Varíme cca 11 minút a ryžu scedíme.
Vrátime sa naspäť ku karí. Zmes zeleniny a korenín v hrnci zmixujeme ponorným mixérom.
Omáčku privedieme opäť k varu, prilejeme kokosové mlieko a prisypeme predvarený karfiol.
Počkáme kým sa omáčka nezačne variť, necháme ju 1 minútu variť a prípadne dochutíme. Odložíme bokom zo sporáka.
Umyjeme, osušíme a nasekáme čerstvý koriander.
Ryžu nasypeme na servírovací tanier. Omáčku nalejeme do servírovacej misy. Omáčku i ryžu posypeme koriandrom.
Zdroj: redakcia varenypečeny.sk, foto: Marek Neumahr
FacebookTwitterPinterest

Viac receptov zo zeleniny

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia