Zabudol som hesloRegistrácia

Hovädzie (42)

Zoraď podľa:

Empanadas s typickou plnkou z argentínskej Mendozy
Tak touto lahôdkou doma zabodujete! ;)

Lahodné Empanadas z krehkého maslového cesta, plnené mletým hovädzím mäsom! Mňam!

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


8 - 12 osôb

Na cesto na empanadas:

540 g múky + cca 50 g na pomúčenie plochy
1/4 ČL soli
170 g studeného masla nakrájaného na kocky
2 vajcia
8 PL studenej vody

Na náplň na klasické empanadas z Mendozy

olivový, prípadne rastlinný olej
1 cibuľa
250 g mletého hovädzieho mäsa
1 PL mletej červenej papriky
štipka mletého čili
1 kopcovitá ČL oregana
1 ČL mletej rímskej rasce
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
1 väčšia alebo 2 menšie jarné cibuľky
2 vajcia
cca 10 olív

Pracovný postup

Začneme cestom: Ak máte stolný mixér na spracovanie cesta, robte cesto určite v mixéri, aby sa zbytočne maslo neroztopilo teplotou vašich rúk (Ak mixér nemáte, robte cesto ručne, ale predpokladajte s dlhšou dobou chladenia cesta v chladničke.)
Do kuchynského robota nasypeme múku a soľ a necháme ich zmiešať pri nízkej rýchlosti.
Pridáme maslo a 1 vajce a pomaly mixujeme, kým nevzniknú veľké hrudky.
Pridáme vodu a necháme cesto mixovať aj ďalej, kým nebude tvoriť jednu veľkú hrudu. (Cesto bude aj tak trochu drobivé, ale to je v poriadku. Ak je to nutné, pridajte postupne ešte po troche vody a mixujte ďalej, kým nebude cesto požadovanej konzistencie.)
Cesto rozdelíme na dve polovice, každú polovicu cesta sploštíme na hrubú placku.
Obe placky zabaľíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 30 minút. Ak cesto vypracovávame ručne, bude ho treba chladiť aspoň hodinu. Chladenie cesta napomôže tomu, aby sa vám taštičky počas pečenia nepootvorili a aby nevytiekla náplň.
Pustíme sa do plnky: V menšom hrnci uvaríme 2 vajcia natvrdo.
Cibuľu nakrájame nadrobno. V panvici rozohrejeme olivový olej a cibuľu na ňom opekáme cca 3 minúty.
Pridáme mleté mäso, mletú papriku, čili, rímsku rascu, soľ a korenie. Opekáme za stáleho miešania, kým mäso nebude úplne tepelne upravené.
Takto pripravené mleté mäso premiestnime do misky.
Olivy a jarnú cibuľku nakrájame na kolieska. Vajcia ošúpeme a nasekáme na kúsky. Olivy, jarnú cibuľku i vajcia prisypeme do misky k mletému mäsu. Plnku premiešame a odložíme zatiaľ bokom.
Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Prichystáme si pracovnú dosku na vyvaľkanie cesta a pomúčime ju trochou hladkej múky. Prichystáme si taktiež jednu malú misku s vodou a druhú malú misku, v ktorej si rozšľaháme 1 vajíčko na potretie empanadas. Prichystáme si 2 plechy a každý vystelieme papierom na pečenie.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Nožom vykrojíme pomocou malého taniera kruhy.
Do kruhov vložíme cca 2 PL náplne. Prsty si namočíme do misky s vodou a potrieme vlhkými prstami obvod kruhu cesta. Preložíme kruh cesta napoly a spoj utlačíme vidličkou.
Hotové naplnené empanadas ukladáme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom pomocou štetca a ukladáme aspoň 3 cm od seba.
Každý plech pečieme cca 15 - 20 minút kým nezozlatnú.
Zdroj: redakcia varenypečeny.sk, foto: Marek Neumahr
FacebookTwitterPinterest

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia