Zabudol som hesloRegistrácia

Sladké (187)

Zoraď podľa:

Pohánkovo jablkový koláč s avokádovým čoko krémom alebo ryžovým pudingom
Ambádorka HÝBSA čarovala v teleránovej kuchyni.

Zdravá sladkosť od Mirky Luberdovej

Tip: Pohánkovú dobrotu uložíme na chladné miesto aspoň na 3 hodiny.

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


4 osoby

250 g pohánky
sušená kôra citrónu (voliteľné)
čistá mletá škorica
med pšeničný alebo ryžový slad
2 avokáda alebo jeden bezlaktózový puding
kakaový prášok
1 lyžicu mletých ľanových semienok
2 veľké jablká
sušené hrozienka
sušené marhule
orechy (moje obľúbené pri tomto koláči sú pekanové)
kokosový tuk

Pracovný postup

PRVÁ MOŽNOSŤ PRÍPRAVY POHÁNKY - Pohánku prepláchneme a namočíme do studenej vody. Po 15 minútach ju opäť prepláchneme a necháme namočenú v studenej vode. Na tmavom suchom mieste ju necháme zhruba 10 hodín.
DRUHÁÁ MOŽNOSŤ PRÍPRAVY POHÁNKY- Pohánku opäť dôkladne prepláchneme a nasledovne zalejeme dvojnásobným množstvom vody, ako je obsah pohánky. Po zovretí necháme variť na miernom ohni zhruba 10-15 minút. Potom pohánku prikryjeme a necháme dôjsť, kým si pripravíme ostatné ingrediencie.
Sušené marhule a hrozienka vopred namočíme do hrnčekov so studenou vodou a necháme ich trochu naboptnať. Pohánku ochutíme citrónovou kôrou, mletým ľanom a asi 4-5 lyžicami vami zvoleného sladu. Zmes zľahka pomixujeme ručným mixérom, nech tam ostanú aj nepomixované kúsky.
Marhule pokrájame na malé kúsky a spolu s hrozienkami, ktoré si rozdelíme na dve časti, primiešame do pohánkovej kaše. Tortovú, alebo akúkoľvek nádobu vytrieme kokosovým tukom. Na spodok nanesieme pohánkovú vrstvu a utľapkáme lyžicou. Na pohánkovú vrstvu pridáme jablkovú vrstvu, ktorú pripravíme nastrúhaním jablká aj so šupkou na hrubo.
Pridáme mletú škoricu podľa chuti a dosypeme zvyšné hrozienka. Pridáme zhruba 2 lyžice vami zvoleného sladu a všetko dôkladne premiešame. Do zmesi pridáme nasekané a jemne opražené nami zvolené orechy.
Čoko vrstvu pripravíme z avokáda nasledovne. Očistíme dve avokáda od šupky a pridáme 3-4 veľké lyžice bio kakaového prášku a asi dve veľké lyžice javorového sirupu. Celú zmes spolu zmixujeme ručným mixérom na hladký krém. Natrieme ju úplne na vrch a zľahka posypeme opečenými orechami.
Ako druhú možnosť môžeme pripraviť bezlaktózový puding, podľa návodu a nalejeme na hotový koláč.
Zdroj: Teleráno, zg, foto: Miroslava Luberdová
FacebookTwitterPinterest

Viac sladkých receptov




Prihlasovanie je dočastne nedostupné.