Zabudol som hesloRegistrácia

Chuťovky (170)

Zoraď podľa:

Pšenovo makový nákyp s figami a slivkami
Náročnejší recept na prípravu, ale výsledok bude stáť za to.

Toto jedlo môžete robiť po celý rok.

Tip: Ambasádorka HÝBSA Mirka Luberdová odporúča, že ak chcete, aby bol nákyp nadýchanejší, tak opatrne do neho vmiešajte vyšľahané bielka.

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


6 osôb

1 hrnček prepláchnutého pšena horúcou vodou
1/2 hrnčeka pomletého maku
xylitol alebo kokosový cukor na zasladenie maku podľa vašej potreby
3 hrnčeky domáceho makového mlieka
med alebo javorový sirup na zasladenie pšena
1/2 hrnčeka hrozienok vopred namočených do studenej vody kým nenaboptnajú
1 hrnček sušených fíg vopred namočených do studenej vody kým nezmäknú
1 vanilkový struk
2 hrnčeky čerstvých sliviek
2-3 vaječné bielka vyšľahané na penu so štipkou soli (môžeme vynechať, nákyp spraví ,,len''nadýchanejší)
1 lyžička masla na vytretie nádoby na pečenie

Pracovný postup

Poriadne prepláchnuté pšeno pod horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti, dáme variť do makového mlieka na miernom ohni.
Pokiaľ sa vám mlieko vyparí a pšeno sa vám zdá ešte nedovarené, tak dolejte vodou. Variť by sa malo zhruba 15-20 minút. Keď sa nám vyparí tekutina, tak ho prikryjeme a necháme dôjsť pod pokrývkou zhruba 10 minút.
Vopred namočené figy scedíme, pokrájame na drobno, pridáme pár lyžíc vody a rozvaríme na ,,džem'' za stáleho miešania na miernom ohni.
Maslom, alebo aj kokosovým tukom, ak máte radi, vymažeme stredne veľkú zapekaciu misku ľubovolného tvaru.
Uvarené pšeno zmiešame so scedenými hrozienkami. Pridáme extrakt z vanilkového lusku, zasladíme vami zvoleným sladom podľa vašej potreby.
Pomocou veľkej lyžice spravíme prvú vrstvu do zapekacej misky. Tú natrieme figovým džemom.
Ďaľšia vrstva bude pomletý jemne zasladený mak, na ktorý následne dáme ďaľšiu vrstvu pšena.
Rúru vyhrejeme na 160 stupňov a dáme všetko zapiecť do zlatista zhruba 20 minút.
Potom nákyp vyberieme a ozdobíme ho na vrchu slivkami. Môžeme ich zľahka posypať škoricou ak máte radi a opäť dáme zapiecť na zhruba 10-15 minút.
Zdroj: Teleráno, zg
FacebookTwitterPinterest



Prihlasovanie je dočastne nedostupné.