Zabudol som hesloRegistrácia

Sladké (153)

Zoraď podľa:

Sladká čierna ryža
Aj čierna ryža je dobrá.

Chuťovka od ambasadorky HÝBSA Mirky Luberdovej.

Tip: Pokiaľ sa vám kokosové mlieko už vstrebalo a ryža je ešte nedovarená, pokojne dolejte vodou a nechajte ďalej dusiť.

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


4 osoby

1/2 hrnčeka čiernej ryže
1 kokosové mlieko
kokosový tuk
štipka kardamonu
kvet sušeného badiánu
lyžička škorice
limetková kôra
opražené kešu orechy
1/2 hrnčeka sušených hrozienok (vopred namočených v studenej vode)
ryžový slad alebo med
1-2 lyžice strúhaného kokosu
jablko
pár bobúľ zeleného hrozna
maslo

Pracovný postup

Čiernu ryžu dôkladne prepláchneme v sitku a necháme odkvapkať. Dáme do hrnca kokosový tuk a jemne na ňom osmahneme odkvapkanú ryžu.
Zalejeme hustým kokosovým mliekom, zmiešaným so štipkou škorice, kardamonu a prihodíme celý badiánový kvet. Varíme na miernom ohni zhruba 45 minút do mäkka.
Kým sa varí ryža, pripravíme si sladkú ovocnú zmes. Na panvici rozpustíme kokosový tuk a opečieme na ňom na malé kocôčky pokrájané jabĺčko. Pridáme k nemu na menšie kusy pokrájané hrozno, spolu aj so šťavou, ktorá počas krájania z neho vytiekla. Všetko spolu restujeme, až kým nie je jabĺčko mäkké.
Na zvlášť panvici opečieme pokrájané kešu orechy. Môžete aj na sucho (pokiaľ máte dobrú panvičku). Ovocnú zmes dochutíme škoricou a zvoleným sladom tesne pred dokončením a ešte za stáleho miešania necháme skaramelizovať na panvičke.
Hotovú čiernu ryžu dochutíme pár lyžicami vami zvoleného sladu - podľa vašej chuti. Nezabudnite z nej vybrať badiánový kvet.
Zmiešame s postrúhaným kokosom. Dáme na tanierik. Na vrch dekorujeme ovocnou zmesou a posypeme opraženými kešu orechmi.
Zdroj: Teleráno, zg, foto: Vladimír Šimíček
FacebookTwitterPinterest

Viac sladkých receptov

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia