Zabudol som hesloRegistrácia

Sladké (147)

Zoraď podľa:

Tekvicovo-jablkový koláč s mrveničkou a zmrzlinou
Sezónna sladkosť, ktorú si môžete urobiť hocikedy. Veď tekvice kúpite stále.

Sladkosť podľa šéfkuchára Vojta Artza.

Pridaj k obľúbeným: Musíš byť prihlásený!
Hodnotenie:

Recept


6 osôb

CESTO
200g polohrubej múky
100g masla
1 žĺtok
30g práškového cukru
Soľ
2 pl studenej vody

NÁPLŇ
1,3 kg tekvice
900g jabĺk
60g masla
100g cukru kryštál
2 pl citrónovej šťavy
¼ čl mletých klinčekov
1 čl mletého zázvoru
1 čl mletej škorice
100g hrozienok ( sultánok)

MRVENIČKA
200g hladkej múky
1čl prášku do pečiva
¼ čl sódy bikarbóny
100g studeného masla
80g hnedého cukru
vanilková zmrzlina – nemusí byť

Pracovný postup

Z múky, masla, žĺtka, cukru, soli a vody vypracujeme cesto. Zabalíme do igelitového vrecúška a necháme 2 hodiny v chlade.
Tekvicu očistíme, rozkrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Jablká očistíme , odstránime jadrovníky a nakrájame na rovnaké kocky ako tekvicu.
Do veľkej panvice dáme tekvicu, jablká , maslo, cukor kryštálový, korenie a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na miernom plameni približne 5-10 minút, až kým tekvica a jablká nie sú mäkké.
Cesto rozvaľkáme na placku, vyložíme ním formu a na niekoľkých miestach popicháme vidličkou. Mierne vychladnutú zmes nalejeme na cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
POSÝPKA - múku zmiešame s kypriacim práškom a so sódou bikarbónou preosejeme do hlbokej misy. Prstami vtrieme na kocky pokrájané studené maslo, až pokiaľ vznikne hrudkovitá zmes. Prisypeme hnedý cukor a vypracujeme hrubšiu posýpku.
Posýpku rovnomerne nasypeme na tekvicovo-jablkovú zmes vo forme a mierne uhladíme. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 45 minút, až kým sa povrch nesfarbí do zlatista.
Po upečení necháme koláč 20 minút postáť, a až potom ho krájame alebo len tak naberieme veľkou lyžicou. Skvele chutí s vanilkovou zmrzlinou.
Zdroj: Teleráno, zg
FacebookTwitterPinterest

Viac sladkých receptov

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia