Aj čistenie a filetovanie kapra môže byť hračka

Zabudol som hesloRegistrácia

Šéfkuchári v akcii

Foodblogeri v akcii

Aj čistenie a filetovanie kapra môže byť hračka

Maroš Mrenica vyštudoval vo Zvolene kuchárske remeslo a neskôr si urobil nižšie vysokoškolské vzdelanie - učiteľstvo odborných predmetov. Prax získaval v rôznych gastronomických zvolenských prevádzkach. Dva roky pracoval  ako zástupca šéfkuchára v hoteli Academic, neskôr ako šéfkuchár v hoteli Bystrá na Táloch.  Po krátkom čase sa stal šéfkuchárom úspešnej reštaurácie Season home cooking, ktorá má sídlo na hlavnom zvolenskom námestí. Reštaurácia patrí pod Združenú strednú školu hotelových služieb a obchodu, v ktorej pôsobí aj ako majster odbornej výchovy. Maroš je externým členom Metro tímu pod vedením šéfkuchára Vojta Artza a spolupracuje so známymi  slovenskými šéfkuchármi.

SUROVINY 

čerstvý kapor
pevná doska na krájanie
ostrý nôž
papierové utierky

POSTUP
1. Kapra umyjeme a riadne osušíme, aby sa nám nešmýkal. Pripravujeme ho na veľkej doske, môžeme si ho podložiť utierkou.
2. Ostrým nožom opatrne prerežeme brušnú dutinu a vyberieme vnútornosti. Dávame pozor, aby sme neprerezali žlč, ktorá je pri hlave.
3. Za veľkou plutvou odrežeme hlavu, ktorú použijeme s ostatnými odrezkami na rybací vývar, alebo na polievku.
4. Kapra môžeme nakrájať na podkovičky. Chrbtová kosť je tvrdá, ale po narezaní dielu stačí každú podkovičkou pootočiť a kosť sa zlomí.
5. Chvostová časť obsahuje najviac kostí, tento diel môžeme takisto použiť na vývar či na polievku.
6. Ak si chcete kapra vyfiletovať a získať tak čo najviac mäsa bez kostí, pozrite si naše názorné video.
7. Pri práci s nožom si dávajte pozor, ryby sú šmykľavé.
8. Pár vysušených šupiniek si odložte pre šťastie a bohatstvo do peňaženky.

Zdroj: varenypečeny.sk foto Marek Neumahr
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia