10/04/2018
Do koláčikov dala, nezvyčajne, aj zeleninu.
16/02/2017
Blogerka Lucia Súkeníková ich pripravila v Teleráne.
24/01/2016
Šefkuchár Lukáš Guzman vás nauči ako jednoducho si môžete pripraviť vynikajúci a výživný chlebík pre celú rodinu
15/01/2016
Zdravé, rýchle, ľahké jedlo, ktoré zasýti a osvieži pripravil šéfkuchár Juraj Kolárik !
28/09/2015
Odporúčame - výborný recept na ľahkú a zdravú nátierku z červenej repy, ktorou môžete prekvapiť svojich priateľov nielen na párty.
Dobrým steakom nemôžete nikdy nič pokaziť. Ale pokiaľ ho neviete pripraviť správne, dosiahnete presne opačný efekt. Dnes si môžete pri jeho príprave pozrieť a prečítať niekoľko dobrých rád. S chuťou do toho.
SUROVINY
400 g flank steaku (mäso z hovädzieho boku alebo zadného stehna)
olej na potretie
3 ks červená cibuľa
50 g hnedý cukor
80 g maslo
3 dl červené víno
2 PL dijónska horčica
100 g sladká smotana
čierne mleté korenie
soľ
POSTUP
1. Pri príprave omáčky z dijónskej horčice privedieme k varu na masle sladkú smotanu a postupne až do zhustnutia vmiešavame dijónsku horčicu, ochutíme soľou a korením.
2. Pri príprave omáčky z konfitovanej červenej cibule necháme na masle skaramelizovať na plátky nakrájanú cibuľu, pridáme trstinový cukor, červené víno a keď sa všetko zredukuje, dochutíme soľou a korením.
3. Mäso na steak umyjeme, osušíme a ostrým nožom zbavíme šliach. Nakrájané kusy potrieme olejom a položíme na rozpálený gril alebo panvicu, z každej strany opekáme po 1 až 1,5 minúte. Ak ho chceme viac prepečené, urobíme skúšku stlačením a čas grilovania si regulujeme podľa vytekajúcej šťavy. Teplý steak nakrájame ostrým nožom na tenké pásiky proti vláknam.
DOBRÁ RADA
Hovädzie mäso všeobecne:
Hovädzia sviečková je najlepšia časť z celého zvieraťa. Hovädziu sviečkovú rozdeľujeme na:
1. palec – menej kvalitná časť (ragú)
2. stred – najkvalitnejšia časť (tzv. hovädzí filet)
3. špička (tagliata)
Prepečenosť mäsa určujeme podľa doby pečenia mäsa:
Rare: 2-3 minúty
Medium: 5-6 minút
Well: 8-10 minút
- Pred podávaním mäso necháme minútu odpočinúť, aby sa šťava v mäse udržala.
- Skôr, než položíme steak na gril alebo panvicu, mala by byť veľmi rozpálená.
- Skúška prepečenosti robíme pomocou prsta – pokiaľ je pod tlakom mäso mäkké, je steak
krvavý, s miernym odporom je steak stredne prepečený, mäso na dotyk pevné znamená steak
dobre prepečený.
Pokiaľ používate teplomer - doporučené teploty sú:
Blue : ľahko prehriaty na panvici, teplota v jadre 37°C – 40°C
Rare : 55°C
Medium - rare : 60°C
Medium : 63°C
Medium - well done : 67°C
Well done: 73°C
Very well done: 83°C