Flank steak s omáčkami

Zabudol som hesloRegistrácia

Šéfkuchári v akcii

Foodblogeri v akcii

Flank steak s omáčkami

 Dobrým steakom nemôžete nikdy nič pokaziť. Ale pokiaľ ho neviete pripraviť správne, dosiahnete presne opačný efekt. Dnes si môžete pri jeho príprave pozrieť a prečítať niekoľko dobrých rád. S chuťou do toho.


Počet porcií: 4      Čas prípravy: 30 minút        Náročnosť: 2

SUROVINY
400 g flank steaku (mäso z hovädzieho boku alebo zadného stehna)
olej na potretie
3 ks červená cibuľa
50 g hnedý cukor
80 g maslo
3 dl červené víno
2 PL dijónska horčica
100 g sladká smotana
čierne mleté korenie
soľ

POSTUP
1. Pri príprave omáčky z dijónskej horčice privedieme k varu na masle sladkú smotanu a postupne až do zhustnutia vmiešavame dijónsku horčicu, ochutíme soľou a korením.
2. Pri príprave omáčky z konfitovanej červenej cibule necháme na masle skaramelizovať na plátky nakrájanú cibuľu, pridáme trstinový cukor, červené víno a keď sa všetko zredukuje, dochutíme soľou a korením.
3. Mäso na steak umyjeme, osušíme a ostrým nožom zbavíme šliach. Nakrájané kusy potrieme olejom a položíme na rozpálený gril alebo panvicu, z každej strany opekáme po 1 až 1,5 minúte. Ak ho chceme viac prepečené, urobíme skúšku stlačením a čas grilovania si regulujeme podľa vytekajúcej šťavy. Teplý steak nakrájame ostrým nožom na tenké pásiky proti vláknam.

DOBRÁ RADA
Hovädzie mäso všeobecne:
Hovädzia sviečková je najlepšia časť z celého zvieraťa. Hovädziu sviečkovú rozdeľujeme na:
1. palec – menej kvalitná časť (ragú)
2. stred – najkvalitnejšia časť (tzv. hovädzí filet)
3. špička (tagliata)

Prepečenosť mäsa určujeme podľa doby pečenia mäsa:
Rare: 2-3 minúty
Medium: 5-6 minút
Well: 8-10 minút

- Pred podávaním mäso necháme minútu odpočinúť, aby sa šťava v mäse udržala.
- Skôr, než položíme steak na gril alebo panvicu, mala by byť veľmi rozpálená.
- Skúška prepečenosti robíme pomocou prsta – pokiaľ je pod tlakom mäso mäkké, je steak
krvavý, s miernym odporom je steak stredne prepečený, mäso na dotyk pevné znamená steak
dobre prepečený.

Pokiaľ používate teplomer - doporučené teploty sú:
Blue : ľahko prehriaty na panvici, teplota v jadre 37°C – 40°C
Rare : 55°C
Medium - rare : 60°C
Medium : 63°C
Medium - well done : 67°C
Well done: 73°C
Very well done: 83°C

Zdroj: varenypečeny.sk foto Marek Neumahr
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia