Domáci syr

Zabudol som hesloRegistrácia

Šéfkuchári v akcii

Foodblogeri v akcii

Domáci syr

Pre milovníkov syra máme jednoduchý návod ako si pripraviť lahodný domáci syr. Ako na to nám ukáže šéfkuchár Rastislav Beňo. Naozaj je to jednoduchšie ako sa zdá a verte, že výsledok v podobe domácej delikatesy bude stáť za to .


Počet porcií: 12
Náročnosť: 3

Suroviny:

6l čerstvé kravské mlieko nepasterizované
4ml syridlo
1KL soľ

Ako na to:

Mlieko si zohrejeme na 32° stupňov a pridáme 4 ml syridla.

Dôkladne premiešame , odstavíme zo šporáku a necháme postáť minimálne 1 hodinu.
Po hodine hmotu jemne nožom rozkrájame. Vidíme ako sa srvátka oddeľuje od vysýrenej časti.
Toto znamená, že syridlo splnilo svoju úlohu.
Za občasného miešania takto pripravenú hmotu zahrejeme na 45°.
Ak sme dosiahli teplotu 45°pridáme soľ, dôkladne premiešame, aby sa dobre rozpustila a môžeme pripravenú syreninu precediť do pripravenej formy.
Snažíme sa odstrániť čo najviac srvátky tým pádom bude syr tvrdší. Kľudne ho rukou uťapkáme, vytvarujeme do formy, necháme scediť.
Takto pripravený syr odložíme do chladničky a necháme ho odležať do druhého dňa, aby odstál a dozrel.

Zdroj: varenýpečený.sk Marek Neuhmar
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia