Náročnejšie raňajky. Čo tak vajce Benedikt?

Zabudol som hesloRegistrácia

Šéfkuchári v akcii

Foodblogeri v akcii

Náročnejšie raňajky. Čo tak vajce Benedikt?

Všimli ste si, že aj bistrá a reštaurácie ovládol raňajkový hit - vajce Benedikt? Viete, čím je špeciálne a ako sa pripravuje? „Benediktínske vajce, inak prezývané aj stratené vajce, je vlastne toast alebo muffin s maslom, na ktorom je vajce uvarené namäkko, šunka a holandská omáčka. Patrí medzi obľúbené a vyhľadávané raňajkové jedlá, preto sme ho do nášho raňajkového menu zaradili aj my," hovorí šéfkuchár hotela na pravom brehu Dunaja Tomáš Opletal.

Pôvod vajíčka Benedikt popisujú legendy rôzne. Podľa jednej si prvýkrát benediktínske vajce objednal v roku 1894 burzový maklér Lemuel Benedict z New Yorku. Po prehýrenej noci mu bolo ťažko a tak si v hoteli Waldorf objednal maslový toast, vajce namäkko, chrumkavú slaninu a k tomu holandskú omáčku.

V hotelovej kuchyni boli z tejto kombinácie nadšení a tak ju hneď zaradili do raňajkového menu. Ďalší spájajú pôvod tejto pochúťky s pápežom Benediktom XIII., ktorý mal rád vajíčka uvarené namäkko. Jedol ich vraj každý deň a údajne preto po ňom pomenovali benediktínske vajce.

Za chutným vajíčkom Benedikt však nemusíte ísť do New Yorku, ale môžete si ho pripraviť doma alebo si ho dopriať v spomínanom hoteli.

4 vajcia
2 anglický muffin
4 plátky šunky
2 žĺtka
1 čajová lyžička vínneho octu
50ml octu
1 polievková lyžica soli
100 g masla

POSTUP

Dajte variť vodu so soľou a otcom. Keď sa začne variť voda, stlmte na menší plameň, aby nebublala, vodu v hrnci roztočte a do stredu opatrne rozbite vajíčko tak, aby sa neroztrhol žĺtok. Tým, ako sa voda točí, obalí sa žĺtok do bielka.

Všetko potom pomaly varte približne päť minút. Vyberte vajce a nechajte ho sušiť na utierke. Položte ho na rozpálený a opečený anglický muffin, pridajte plátok opečenej šunky a polejte holandskou omáčkou, cca. 1,5 lyžičky na jedno vajce.

HOLANDSKÁ OMÁČKA

Žĺtka s vínnym octom a štipkou soli vyšľahajte vo vodnom kúpeli do hustejšej konzistencie. Musia mať takú teplotu, aby vás nepálili. Počas šľahania si ohrejte maslo v inom hrnci na rovnakú teplotu - približne 45 až 50 stupňov. Potom pomaly prilejte maslo do vyšľahaných žĺtkov a na konci osoľte podľa potreby. Konzistenciou by mala pripomínať redšiu majonézu.

ANGLICKÝ MUFFIN - 4 KUSY

100 ml mlieka
2 g sušeného droždia
8 - 10 g cukru
50 g masla alebo masti
140 g hladkej múky

Muffiny si pripravte ešte predtým, ako pôjdete robiť vajce Benedikt. Ohrejte mlieko s cukrom na 37 stupňov, nechajte cukor rozpustiť a pridajte droždie. Do misky dajte múku, rozpustené maslo a všetky suroviny zmiešajte, poriadne premieste a nechajte vykysnúť. Potom vytvarujte buchtičky v rovnakej veľkosti, dajte ich na papier na pečenie a upečte pri 170 stupňoch do zlatej farby.

Zdroj: zg, ilufoto: dewspliff/shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia