Aké štipľavé sú najštipľavejšie čili papričky na svete?

Zabudol som hesloRegistrácia

Šéfkuchári v akcii

Foodblogeri v akcii

Aké štipľavé sú najštipľavejšie čili papričky na svete?

Čili papričky sa stali súčasťou našej kuchyne, pridávame ich do rôznych jedál, robíme z nich štipľavé omáčky a každému pokrmu dajú jedinečnú pikantnú chuť. Za neopakovateľnú pálivú chuť vďačia čili papričky kapsaicínu.

Tento rastlinný alkaloid spôsobuje pocit pálenia tým, že podráždi receptory nervových zakončení jazyka. Pocit pálenia sa dá prirovnať k vysokej teplote a rovnako ako jazyk, reaguje na toto pálenie aj nos alebo oči. Poznáme to všetci.

Čili papričky nám nielen zvyšujú chuť do jedla, ale majú aj liečivé účinky. Liek, ktorý síce páli, ale účinne pomáha. Kapsaicín v čili papričkách podporuje krvný obeh, zvyšuje rýchlosť metabolizmu a pri nádche prečistí aj nosné kanáliky. A nielen to. Kapsaicín sa používa pri liečení podliatin, ale aj omrzlín, dokonca sa vo väčších dávkach pred operáciami podáva do kože, kde zmenšuje pooperačné bolesti. Tu sa samozrejme používa čistý kapsaicín, aby sa predišlo infekciám.

Chilli Carolina Reaper je momentálne najštipľavejšie chilli sveta zapísané do Guinessovej knihy rekordov v decembri roku 2013. Pochádza zo Spojených štátov. Svojimi 2 200 000 SHU prekonalo predchádzajúceho držiteľa titulu Trinidad Scorpion Moruga. Jedná sa o extrémne štipľavé chilli, je nutné dbať na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii so semenami.

V Teleráne o nich hovoril pestovateľ čili Maroš Balážka.

Zdroj: Teleráno, zg
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi



Prihlasovanie je dočastne nedostupné.